Concret, vorbim despre un sondaj realizat de Eurostat, unde se remarca faptul ca numarul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3%, atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, iar Romania a fost tara cu cea mai puternica crestere a ratei de ocupare de la un trimestru la altul.
In primele trei luni ale acestui an, comparativ cu ultimul trimestru din 2023, tarile membre care au inregistrat cele mai puternice cresteri ale ratei de ocupare au fost: Romania (2,4%), Malta (1,4%) si Portugalia (1,1%).
Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, rata de ocupare a crescut cu 1% in zona euro si cu 0,9% in Uniunea Europeana in primul trimestru din 2024. Si in acest caz, Romania este printre tarile cu cele mai mari cresteri ale ratei de ocupare, cu un avans de 4%, fiind devansata doar de Malta, unde rata de ocupare a crescut cu 5,8% in ritm anual.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Referitor la Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 63%, anul trecut, in scadere fata de anul anterior cu 0,1 puncte procentuale, peste 50% dintre persoanele ocupate lucrand in sectorul de servicii. "Ca si in anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la barbati (71,7%, fata de 54,3% la femei). Pe medii de rezidenta, rata de ocupare a fost mai mare in mediul urban (68,6%, fata de 57,1% in mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 18,7%, iar cea a persoanelor varstnice (55-64 ani) de 51,0%", conform comunicatului INS, citat de Agerpres.
Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior (89,8%). Erau ocupate 65,6% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si 36,9% dintre cele cu nivel scazut de educatie.