Aceste informatii au fost dezvaluite in cadrul studiului "HR Insights", realizat de Asociatia Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU) si citat de Agerpres.
Doriti sa angajati lucratori straini? Iata principalele probleme pe care le veti intampina si care este modul corect de rezolvare! Aflati informatii complete participand la webinarul Aspecte privind munca desfasurata de lucratorii din afara Uniunii Europene in Romania, DETALII AICI >>>
Concret, aproximativ 46% dintre respondenti au aratat ca estimeaza o usoara crestere a numarului de angajati pentru anul curent, iar 6% se asteapta ca acest numar sa inregistreze cresteri considerabile, in timp ce 31% spun ca numarul de angajati se va mentine cel putin la acelasi nivel.
Asadar, 70% din totalul companiilor chestionate au in plan sa angajeze personal non-UE, respectiv intre 1 si 50 astfel de persoane.
De asemenea, 83% dintre participantii la cercetarea de specialitate, care au recrutat personal din statele non-UE, considera cadrul legislativ birocratic si descurajant ca fiind cel mai mare obstacol in demersul lor. De asemenea, 57% dintre organizatii sustin ca un alt impediment este reprezentat de costul total de aducere si mentinere a fortei de munca, in timp ce imposibilitatea verificarii procedurilor de recrutare a agentiei specializate din tara de origine este vazuta ca un obstacol in angajarea de personal non-UE de catre 17% dintre respondenti.
"Dificultatile apar si in integrarea acestora, in special din cauza diferentelor culturale, dar si din cauza faptului ca multe dintre certificarile din tara de origine nu sunt recunoscute in Romania", potrivit studiului citat.
Candidatii din Nepal si Sri Lanka se afla in topul preferintelor angajatorilor din Romania, respectiv 48% dintre acestia si-au manifestat intentia de a angaja personal non-UE din Nepal, iar 26% din Sri Lanka. Angajarea de personal non-UE se concentreaza, in principal, in zona de productie, IT, logistica, HoReCa si curierat.
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Webinarul "Aspecte privind munca desfasurata de lucratorii din afara Uniunii Europene in Romania", INSCRIE-TE ACUM >>>
Printre tarile din care angajatorii romani le vizeaza pentru aducerea de lucratori pentru proiectele in derulare se afla: India, Ucraina, Filipine, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Turcia, Indonezia, Brazilia, Mexic si Emiratele Arabe Unite (UAE).
Statistica oficiala releva faptul ca, in ultimii ai, contingentul de personal non-UE a crescut considerabil, in Romania, de la 5.500 in perioada 2015 - 2016 la 100.000, in 2023.
Studiul AFSRU a fost realizat in perioada august - septembrie 2023, pe un esantion de 160 de respondenti, companii din sectorul privat care folosesc sau ar putea folosi munca temporara. Din totalul celor intervievati, 40% ocupa roluri de top-management, 32% de middle-management, iar 28% sunt specialisti in Resurse Umane (HR).