"Probabil trecem printr-o ciclicitate, pentru ca ce ni se intampla noua ce li s-a intamplat si tarilor din vest acum zeci de ani, cand stim bine ca italienii, portughezii munceau in Germania si in tarile nordice. Iata ca a venit si randul nostru sa migram. Cred ca e timpul sa iesim din acest doliu, cu ghilimele, dupa forta de munca pe care am pierdut-o, trebuie sa ne gandim la viitor si sa ne gandim cum suplinim acest deficit de forta de munca, cu toate ca sunt cam doua milioane de cetateni apti de munca existenti in Romania azi si care nu muncesc. Si de aici am avut grija sa scot acele categorii defavorizate. Vorbesc de apti de munca (...) Dar pana se vor trezi acei doua milioane de oameni la realitate cred ca trebuie sa apelam la forta de munca calificata mai ales din zona Asiei, pentru ca ne e mai la indemana", a spus Daraban la conferinta "Impactul si managementul migratiei cetatenilor straini in Romania, informeaza Agerpres.
Exista multe sectoare afectate de lipsa fortei de munca si, din bilanturile contabile depuse anul acesta de companii:
"Sunt 37.000 de societati in plus care au depus bilantul si, paradoxal, lipsesc 100.000 de oameni. Din 4,1 milioane, acum suntem cam 3,9 milioane. Deci au disparut cam 100.000 din ce declara societatile. Trebuie sa fim si constienti ca tehnologia vine din urma. Tehnologia in general suplineste forta de munca, dar nu suntem noi in faza aceea inalt tehnologica", a mai precizat Daraban.
Pentru anul 2022, a fost aprobat un contingent de 100.000 de muncitori straini care pot veni in Romania in interes de munca.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Pentru a acoperi deficitul de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor de cladiri, de drumuri, in restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificatie etc., Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou admisi pe piata...citeste continuarea pe legislatiamuncii >>>