Firmele de recrutare considera ca in 2017 va avea loc o intensificare a crizei fortei de munca, iar companiilor nu le va ramane alta situatie decat sa majoreze salariile, daca doresc sa aiba un personal competent.
Totodata, specialistii avertizeaza ca exista un mare dezechilibru intre cererea de forta de munca si oferta de candidati. Desigur, statul roman ar trebui sa aiba rolul sau in rezolvarea acestei crize, fiind important ca somerii sa fie incurajati sa se incadreze in munca.
In opinia firmelor de recrutare de top, salariile foarte mici oferite de angajatori sunt cele care au starnit aceasta criza. Un roman castiga un salariu minim de 925 lei ( care se va majora de la 1 februarie la 1.065 lei) fiind aproape cel mai mic salariu minim din Europa. Doar bulgarii castiga mai putin decat romanii.
Majorarea salariala care se va petrece incepand cu 1 februarie 2017 va ajuta Romania sa se apropie de salariile minime din tari precum Cehia ( 330 euro/luna) si Polonia (410 euro/luna).
Ramane de vazut ce sisteme de bonusare si beneficii vor oferi companiile hotarate sa angajeze profesionisti, pentru a se putea bucura de o ascensiune de-a lungul lui 2017.
O statistica a site-urilor de recrutare arata ca cele mai cautate meserii pe piata muncii din Romania, in acest moment, sunt cele de inginer si de specialist in constructii.
Astfel, cei mai cautati sunt: inginerii mecanici, proiectanti si in constructii, inginerii ingineri de sistem, software, hardware, de retea, electrici si inginerii chimisti.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Dupa ingineri, cei mai cautati sunt specialisti in constructii, arhitectii, proiectantii, electricienii, tehnicienii, etc.
Citeste mai multe aici despre cele mai cautate joburi din Romania >>>