Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stiati ca puteti primi bani de la stat daca angajati tineri? Sfaturi pentru managerii HR

21 /Iun2024
Stiati ca puteti primi bani de la stat daca angajati tineri? Sfaturi pentru managerii HR
Tags: bani de la stat angajare tineriangajarea tinerilor beneficii

Stimate angajator, stiati ca prin Legea nr. 350/2006 stimularea angajarii tinerilor este considerata prioritate de stat?

Asta inseamna, concret, ca firmele care angajeaza tineri beneficiaza de o serie de stimulente financiare, mai mici sau mai mari, pe perioade mai lungi sau mai scurte, in functie de categoria din care fac parte tinerii respectivi:

  • absolvent al unei institutii de invatamant
  • tanar cu risc de marginalizare sociala
  • ucenic
  • tanar pe perioada vacantelor
  • stagiar
  • tanar NEET
  • tanar dezavantajat

Acordarea acestor stitmulente financiare este insa doar unul dintre aspectele care vizeaza angajarea tinerilor. Acest domeniu, angajarea tinerilor, este unul dintre cele mai reglementate din intreaga legislatie a muncii, cu prevederi care acopera tot: de la norme de protectie si restrictii, pana la sanctiuni si, cum spuneam mai sus, stimulente.

Iata de ce v-am pregatit un ghid practic care explica impecabil toata problematica angajarii tinerilor, conform legislatiei din Romania: Angajarea tinerilor. Beneficii, forme de angajare, informatii utile, DETALII AICI >>>

Parcurgeti acest ghid si veti fi in masura, pe de o parte, sa profitati de facilitatile (financiare) oferite de lege si, pe de alta parte, sa evitati pasi gresiti care va pot aduce sanctiuni dure, inclusiv pedepese cu inchisoarea!
 

Varsta minima la angajare

Conform art. 13 alin. (2) din Codul muncii, un tanar poate incheia un contract de munca in calitate de salariat la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Iar conform art. 13 alin. (1), incepand cu varsta16 ani, el dobandeste capacitate de munca si poate lucra aproape ca orice angajat. Si spunem „aproape” deoarece, pana la implinirea varstei de 18 ani, activitatea lui este supusa unor restrictii menite sa-l protejeze:

  • nu poate fi incadrat in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase;
  • durata maxima a timpului sau de lucru este de 6 ore/zi si de 30 de ore pe saptamana, DETALII AICI >>>
  • nu are voie sa presteze ore suplimentare sau munca de noapte (in intervalul 22.00-6.00);
  • beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare etc.

O modalitate interesanta de formare profesionala pentru tineri

Este vorba despre internship, un contract incheiat intre intern si o organizatie-gazda, pe durata de maximum 6 luni, in temeiul caruia o persoana (internul) desfasoara o activitate specifica in cadrul si sub autoritatea acelei organizatii, scopul fiind aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente.

Internship-ul este reglementat prin Legea nr. 176/2018 si prezinta avantaje atat pentru intern (cel care beneficiaza de respectiva formare profesionala), cat si pentru compania care il instruieste. Desi contractul de internship se aseamana sub multe aspecte cu contractul de munca, el nu este un contract de munca. Este diferit si de contractul de voluntariat, deoarece internul este platit.

Perioada de proba

Absolventii institutiilor de invatamant nu vor fi supusi unei perioade de proba, ci unui stagiu. Potrivit art. 31 alin. (4) din Codul muncii, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu.

Ucenicii beneficiaza de o perioada de proba de maximum 30 de zile, potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Perioada maxima de proba este aceeasi, indiferent de durata contractului de ucenicie. In intervalul in care ucenicul se afla in perioada de proba, angajatorul nu primeste subventia de la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru angajarea ucenicului.

Mai multe informatii in GHIDUL Angajarea tinerilor. Beneficii, forme de angajare, informatii utile la pretul special de lansare, de doar  120 lei + 5% TVA, comanda ACUM >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stiati ca puteti primi bani de la stat daca angajati tineri? Sfaturi pentru managerii HR":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".