Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

STUDIU: Romania se afla pe locul al doilea in Europa ca numar de specialisti IT - 4 din 10 angajati sunt femei

06 /Mar2024
STUDIU: Romania se afla pe locul al doilea in Europa ca numar de specialisti IT - 4 din 10 angajati sunt femei
Tags: specialisti it romaniafemei it romania

Ca Romania are multi specialisti in IT, iar ca aceasta meserie este una dintre cele mai apreciate in tara noastra, nu mai constituie niciun secret pentru specialistii in resurse umane.

Concret, tara noastra se afla pe locul al doilea in Europa ca numar de specialisti IT, 4 din 10 angajati fiind femei, sustin reprezentantii unei platforme specializate in recrutare, citata de Agerpres.

Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat!

Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa  – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea. Ghidul contine legislatie explicata, modele de documente precum si numeroase studii de caz, cu accent pe principalele noutati legislative cu efect in acest an, DETALII AICI >>>

Numarul de specialisti IT angajati in Romania a inregistrat o crestere constanta in ultimii ani, fiind unul dintre sectoarele cu cele mai mari salarii, dar si cu un grad mare de mobilitate a fortei de munca.

Profilul angajatului in IT si provocarile pe care activitatea profesionala in acest domeniu le ridica sunt conturate in studiul "Cum e sa lucrezi in IT in 2024", realizat de platforma de recrutare online bestjobs in parteneriat cu Orion Innovation, lider global de servicii si solutii IT.


Ce beneficii isi doresc angajatii din IT?


Astfel, 3 din 5 angajati in IT&C considera 2024 un an care va aduce schimbari semnificative in industria IT.

Salariul (30%), posibilitatile de dezvoltare si crestere (20%), flexibilitatea modului de lucru (15%) si pachetul de beneficii (13%) sunt cele mai importante criterii de care specialistii in IT tin cont in acceptarea unei oferte de angajare. Cu toate acestea, 47% dintre respondentii studiului considera ca este mai greu in aceasta perioada sa faca o schimbare profesionala.

In Romania, in luna august 2023, figurau 240.800 angajati in IT&C, 82% dintre ei avand pana in 34 de ani, potrivit datelor Eurostat. Astfel, Romania se situeaza pe locul 2 in Europa ca numar de specialisti angajati in IT si pe locul 5 in randul tarilor UE ca procent de femei cu studii in IT&C, ce activeaza ca specialisti IT (29,9%).


Angajatii in IT prefera sa lucreze remote


Angajatii in IT prefera sa lucreze remote (89%) macar cateva zile pe saptamana, insa momentan modul de lucru este impartit intre remote (38%), hibrid (28%) si de la birou (36%). Desi lipsa contactului fizic si a interactiunii in timp real poate duce la o pierdere a conexiunii umane si la o scadere a nivelului de angajament si coeziune in echipa, o relatie buna cu colegii de munca este considerata importanta de 94% dintre respondentii sondajului.

"Angajatii din IT sunt familiarizati cu lucrul remote cu mult inainte ca acesta sa fie adoptat de intreaga piata, datorita specificului activitatii din acest domeniu. Acest lucru a facut ca echipele sa dezvolte tool-uri si metode de comunicare care sa depaseasca distanta fizica, pentru a crea echipe coezive, unde exista diversitate si incluziune. Astfel ca, in 2024 avem o piata IT matura, dinamica, care conduce la nivel european atat ca talente, cat si ca reprezentativitate in randul femeilor", spune Ana Visian, Marketing Manager bestjobs.

Pentru angajatii in IT, salariul si beneficiile extrasalariale sunt motivele care ii determina sa ramana sau nu la actualul loc de munca, 55% dintre respondenti asteptand o crestere de minimum 10% a salariului in acest an. Salariul mediu net pentru un specialist IT junior (0-2 ani experienta) porneste de la 800 euro net si poate ajunge la peste 3.000 euro net, in cazul unui specialist IT senior.

Totodata, in topul beneficiilor pe care le primesc la locul de munca, ca parte din pachetul salarial, se numara program si mod de lucru flexibil, tichete de masa, acces la servicii medicale private, asigurare medicala, cursuri de specializare si dezvoltare personala. Pe langa acestea, angajatii IT isi doresc sa primeasca si al 13-lea salariu, bonusuri de performanta, suport in certificari profesionale, pensie privata sau actiuni in companie.

Intrebati ce ii motiveaza la locul de munca, IT-istii respondenti mentioneaza ca rezultatul pozitiv al muncii lor, satisfactia personala de a reusi ceva nou, posibilitatea de a obtine o promovare sau aprecierile superiorilor si echipei ii determina sa se implice cel mai mult la job. In sens opus, ce ii demotiveaza si ii face sa se indrepte catre o schimbare profesionala sunt lipsa unei mariri de salariu, starea de burnout (oboseala extrema), faptul ca munca pe care o fac nu le aduce nicio satisfactie si lipsa aprecierilor din partea superiorilor si echipei.

Sondajul a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un esantion de 840 angajati in domeniul IT din Romania.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "STUDIU: Romania se afla pe locul al doilea in Europa ca numar de specialisti IT - 4 din 10 angajati sunt femei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".