Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Unul din doi specialisti HR intampina provocari in implementarea modificarilor legislative in mod corect

22 /Iul2024
Unul din doi specialisti HR intampina provocari in implementarea modificarilor legislative in mod corect
Tags: specialisti hrpresiune legislatie specialisti hr

Studiul are la baza raspunsurile reprezentantilor HR din 300 de companii romanesti, companii de toate dimensiunile, atat din Bucuresti, cat si din celelalte orase ale tarii.

Studiul si-a propus nu doar sa realizeze o radiografie a pietei muncii, ci si sa ofere solutii concrete specialistilor HR de a se adapta intr-o piata a muncii cu legislatie schimbatoare. 

In acest scop, au fost analizate mai multe teme de interes: atitudinile si ingrijorarile legate de legislatia fluctuanta si resursele interne, provocarile operationale, gestionarea schimbarilor legislative, strategii de adaptare, prioritatile si obiectivele pentru 2024, observa Mediafax.

„Am vrut sa realizam un studiu despre rezilienta in fata schimbarii. In 2023, specialistii HR s-au confruntat cu peste 80 de modificari legislative. De la schimbari in raportarea fiscala, la reconfigurari ale salariului minim si taxarea beneficiilor in natura, fiecare modificare a adus cu sine provocari distincte, dar si oportunitati strategice. 

A fost greu? A fost usor? Cum s-au adaptat? Ne dorim ca rezultatele obtinute sa ofere o analiza a modului in care specialistii in HR au reusit sa treaca prin toate schimbarile, evaluandu-le atitudinile, dar si strategiile de adaptare in fata incertitudinilor legislative.”  - a declarat Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software.


Specialistii HR in fata legislatiei: 60% sunt ingrijorati de frecventa schimbarilor legislative


Pe masura ce legislatia devine tot mai provocatoare, 6 din 10 specialisti HR isi exprima ingrijorarea privind dificultatea de a implementa modificarile necesare, 29% sunt neutri, iar doar 10% nu au griji legate de schimbarile legislative.


8 din 10 specialisti HR se asteapta la un numar la fel de mare de modificari legislative precum in anii anteriori


Anul 2024 se anunta la fel de complicat legislativ ca 2023, 80% dintre specialistii HR asteptandu-se la un numar similar de modificari legislative, 13% avand o opinie neutra, iar 6% fiind in dezacord. Aceasta ingrijorare majoritara evidentiaza provocarea continua de a tine pasul cu noile reglementari.


Sub presiunea legislatiei: specialistii HR intre conformitate, timp si buget


55.1% dintre specialistii HR considera implementarea corecta a modificarilor legislative drept cea mai mare dificultate, indicand lipsa de resurse si claritate. De asemenea, 53.1% subliniaza importanta respectarii termenelor legale, sugerand presiunea autoritatilor si necesitatea adaptarii rapide a proceselor interne. In final, 49.2% considera dificila bugetarea eficienta a resurselor umane din cauza incertitudinii impactului legislativ asupra bugetelor si a dificultatii realizarii proiectiilor financiare.


Situatia in departamentul HR: 1 din 3 oameni de HR simte ca nu are suficienti specialisti in echipa


Doar 38% dintre specialistii HR se simt increzatori in capabilitatile interne in fata legislatiei in continua schimbare, in timp ce 32.5% recunosc lipsa angajatilor specializati necesari pentru a monitoriza, evalua si implementa aceste schimbari. O alternativa de adaptare in fata modificarilor legislative este formarea angajatilor din afara departamentului (23%)

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Unul din doi specialisti HR intampina provocari in implementarea modificarilor legislative in mod corect":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".