Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Utilizarea semnaturii electronice pentru documente de resurse umane

15 /Feb2023 Exclusiv
Utilizarea semnaturii electronice pentru documente de resurse umane
Tags: semnatura electronica resurse umaneart 16 codul muncii

Utilizarea semnaturii electronice in cazul documentelor de resurse umane este reglementata prin Codul muncii si, in opinia noastra, pot fi utilizate strict cele doua tipuri de semnaturi mentionate expres la art. 16 din Codul muncii, respectiv semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata. Orice alt tip de semnatura nu respecta prevederile exprese ale Codului muncii si, prin urmare, documentele nu au valoare de original.

"Daca se doresc urmatoarele modificari: - renuntarea la documentele de HR pe suport de hartie (contract individual de munca, acte aditionale, decizii, adeverinte, centralizator informare Regulament intern, etc.) si emiterea/utilizarea lor pe suport electronic -renuntarea la semnatura olografa si utilizarea semnaturii olografe electronice, pentru semnarea documentelor de HR, in format electronic - semnarea documentelor de HR folosind ca suport un telefon sau o tableta, existand posibilitatea utilizarii unui dispozitiv adiacent de forma unui pix In ce masura este recunoscuta aceasta semnatura olografa electronica, in raport cu institutiile statului, banci, etc.? "

Raspunsul specialistilor: 

Nu suntem in masura a ne exprima asupra caracteristicilor tehnice ale modalitatii de semnare electronica mentionate de dumneavoastra. Asupra acestui aspect trebuie sa va consultati cu furnizorul de asemenea solutii tehnice de la care trebuie sa obtineti asigurari ca respectiva semnatura este fie semnatura electronica avansata fie semnatura electronica calificata.

Daca solutia tehnica mentionata de dumneavoastra nu reprezinta una dintre cele doua tipuri de semnaturi expres prevazute de Codul muncii, apreciem ca documentele astfel semnate nu indeplinesc conditiile legale.

In acest sens precizam ca la art. 16 alin. (1^6)  din Codul muncii se prevede ca ”organele de control competente au obligatia de a accepta, pentru verificare si control, contractele individuale de munca si actele aditionale, precum si inscrisurile/documentele din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca incheiate in format electronic, cu semnatura electronica, potrivit legii, fara a le solicita si in format letric. La solicitarea acestora, documentele incheiate cu semnatura electronica pot fi transmise in format electronic si anterior efectuarii controlului”.

Din aceasta prevedere rezulta ca sunt luate in considerare de autoritati doar acele documente de resurse umane (contracte, acte aditionale, adeverinte, documente SSM, orice alte documente aferente relatiilor de munca) semnate cu cele doua tipuri de semnaturi prevazute de lege, respectiv semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata.

In raport cu alte entitati, cum ar fi bancile, trebuie sa va interesati la fiecare asemenea entitate daca are reglementari interne prin care accepta documente semnate in modul descris de dumneavoastra.


Astfel, in opinia noastra, pentru a fi valabile, toate tipurile de inscrisuri/documente electronice din domeniul relatiilor de munca trebuie sa fie semnate exclusiv prin utilizarea semnaturii electronice avansate sau a semnaturii electronice calificate, nu a altor tipuri de semnaturi.

Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si opinii ale specialistilor in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Utilizarea semnaturii electronice pentru documente de resurse umane":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".