Alti 40% au de gand sa isi caute un alt loc de munca, conform unui sondaj realizat de o comunitate online a angajatilor din Romania, citat de Agerpres.
Respondentii provin din domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO & servicii, telecomunicatii, productie bunuri de consum, servicii de sanatate, productie industriala, HoReCa, productie-transport hidrocarburi/energie, servicii stiintifice/tehnice, constructii/imobiliare, media&cultura.
Aproximativ 27% dintre angajati considera ca ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30% pentru a se descurca cu cheltuielile, 20% dintre ei de 10-15%, iar in jur de 19% au nevoie de o crestere cuprinsa intre 15% si 20%. Pe de alta parte, circa 7% dintre respondenti au spus ca ar vrea o majorare de peste 50% a salariului pentru a le ajunge banii. In acelasi timp, 6,5% dintre angajati au spus ca s-ar descurca cu cheltuielile pe care le au chiar daca nu le-ar creste salariul in acest an.
Romanii isi cauta alte locuri de munca, in 2023
Daca salariul nu le va fi marit, 41% dintre angajati au de gand sa isi caute un alt loc de munca, 19% vor incerca o renegociere cu managerul direct, 13% isi vor cauta o colaborare suplimentara sau un al doilea job, iar 9% ar aprecia daca li se vor oferi si alte beneficii.
Aproximativ 19% nu au niciun plan pentru eventualitatea in care anul acesta nu vor primi un salariu mai mare.
In jur de 35% dintre angajati spun ca li se mareste anual salariul, 28% doar in urma unei renegocieri, 19% dintre angajati au salarii mai mari in functie de performanta, iar 12% spun ca in compania in care lucreaza se maresc salariile anual doar pentru anumite pozitii. Aproape 2% dintre respondenti au raspuns ca au salariul mai mare in fiecare trimestru, iar 5% din doi in doi ani.
Daca nu vor avea un salariu mai mare anul acesta, 29% dintre angajati spun ca se vor descurca insa vor face mici ajustari, respectiv vor pleca mai putin in vacante sau vor cumpara unele produse mai ieftine. In jur de 23% cred ca se vor descurca, dar doar daca vor face ajustari foarte mari - vor renunta la a-si cumpara haine noi, vor alege cat de des pot produse marca proprie, vor da mare atentie cheltuielilor utilitare (energie, apa).
Ratele ii ingrijoreaza pe salariatii romani
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul HR-istului
Aproximativ 17% cred ca se vor descurca foarte greu pentru ca ratele si alte cheltuieli importante inseamna deja mult din veniturile lunare. In jur de 13% au spus ca se vor descurca greu chiar daca nu au rate pentru ca salariul lor este destul de mic si nici perspective de crestere nu au. 10% afirma ca se vor descurca destul de greu pentru ca ratele reprezinta un procent important din veniturile lunare ale familiei, dar mai sunt ajutati de parinti. Pe de alta parte, 8% spun ca se vor descurca destul de bine si nu isi vor reduce cheltuielile.
Aproximativ 62% dintre angajatori au declarat ca au in plan sa majoreze salariile angajatilor in acest an, 21% doar pentru anumite pozitii, iar 17% nu le vor creste.
In jur de 36% dintre specialistii in HR spun ca in companiile pe care le reprezinta salariile vor creste cu 5-10%, aproximativ 22% afirma ca majorarea va fi de 5%, iar in 17% dintre companii va fi o crestere de 10-15%. Aproximativ 2,5% dintre expertii in resurse umane au mentionat o crestere de 30-40% in companiile in care lucreaza.
Precizam si ca 52% dintre angajatori spun ca marirea salariala pe care vor sa o faca este ca parte a unui plan anual de a-si mentine angajatii motivati, 28% vor sa faca acest lucru din cauza contextului economic, 17% ca urmare a dinamicii din piata muncii, iar 2,5% datorita rezultatelor peste asteptari ale companiei. In jur de 5% vor sa majoreze salariile personalului din alte motive, potrivit studiului undelucram.ro.