Raspunsul specialistilor:
In situatia in care colaboratorul nu este salariatul unui partener de afaceri al societatii care suporta abonamentul medical (situatie in care veniturile se incadreaza in venituri din salarii de la terti), contravaloarea abonamentul de servicii medicale consider ca se incadreaza in venituri din alte surse.
Conform art. 114 alin.(1) lit. g) din Codul fiscal:
Art. 114: Definirea veniturilor din alte surse
(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.
Art. 115 din acelasi act normativ stabileste astfel:
Art. 115: Calculul impozitului si termenul de plata
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
(1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l) si m.
In consecinta, impozitul pe venit se retine la sursa de platitor si se declara in declaratia 100 si in declaratia 205. Nu se declara in declaratia 112.
Platitorul nu are obligatii de retinere, virare si declarare a vreunei contributii sociale.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si resurse umane.