Ni s-a precizat ca in cadrul unitatii respective angajatii cu dizabilitati sunt implicate in toate etapele de pregatire a cosurilor de fructe: selectia fructelor, montajul si ambalarea produselor, verificarea calitatii si alte activitati adiecente produsului comercializat.
Pe de alta parte pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, in sectiunea intrebari si raspunsuri se precizeaza ca "produsul comerciabil reprezinta bunul material obtinut prin prelucrarea sau prin modificarea caracteristicilor acestuia, efectuata in cadrul procesului de productie, prin activitatea persoanei cu handicap, angajata in cadrul unitatii protejate autorizate (cu titlu de exemplu, produsul comercial rezultat in urma imprimarii de imagini, inscrisuri, modelari in relief si altele asemenea, pe orice fel de suport, intruneste caracteristicile unui produs nou comercial si poate fi realizat si comercializat in cadrul unei unitati protejate autorizata)." Putem deduce suma cu care vom achizitiona fructele din fondul de handicap?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 78 alin. (2) si (3) din Legea 448/2006 autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Astfel, aceasta prevedere legala se refera la produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap.
Conform art. 43 din Norma metodologica de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
(4) In sensul prezentei legi, propria activitate a persoanei cu handicap angajate in cadrul unitatii protejate autorizate reprezinta ansamblul activitatilor realizate integral sau partial de persoana cu handicap, in scopul obtinerii produsului comercializabil sau in scopul prestarii serviciului.
Astfel, activitatea persoanelor cu handicap poate fi totala sau partiala in realizare produsului comercializabil.
In situatia expusa, produsul comercializabil reprezinta fructul. Or, fructele nu reprezinta un produs obtinut prin activitatea persoanelor cu handicap angajati ai unitatii protejate.
Activitatile de intermediere sunt permise doar in conditiile art. 78 alin. (4^2) si alin. (4^3) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
4^2) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) unitatile protejate autorizate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap, care pot desfasura si activitati de vanzari si/sau intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala.
4^3) Activitatile de intermedieri prevazute la alin. (4^2) se refera numai la produse si/sau servicii oferite de catre o alta unitate protejata autorizata potrivit dispozitiilor prezentei legi.
In consecinta, in situatia expusa consider ca nu se poate deduce din fondul datorat achizitia fructelor.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.