Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordare bani de vacanta pentru salariati in 2021. Se face act aditional?

27 /Ian2021
Acordare bani de vacanta pentru salariati in 2021. Se face act aditional?
Tags: model act aditionalcheltuieli servicii turisticebani vacanta concediu salariati

Angajatorul doreste sa acorde salariatilor in acest an bani de vacanta fara contributii si taxe, in limita a 5% cheltuilei sociale. Este de incheierea unui act aditional la contractul de munca al fiecarui salariat? E obligatoriu un Regulament de acordare in cazul in care se acorda sume diferite in functie de vechimea in munca?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal reprezinta venit neimpozabil si netaxabil cu contributii sociale contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

In aceasta categorie intra serviciile turistice (cazare + masa) astfel cum sunt facturate de catre furnizorul de servicii turistice precum si transportul, nu si alte cheltuieli efectuate de salariati pe durata concediului.

Contravaloarea serviciilor turistice decontate de catre angajator nu va intra in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit daca decontarea acestora este prevazuta in contractul individual sau colectiv de munca.
Serviciile turistice pot fi decontate pe perioada concediului de odihna.


La determinarea impozitului pe profit cheltuielile cu serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie sunt deductibile limitat conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit dispozitiilor din Codul muncii. Sumele care depasesc aceasta limita sunt cheltuieli nedeductibile.

Intrucat veniturile in cauza nu sunt venituri salariale (din punct de vede fiscal), acestea ar trebui mentionate la rubrica Alte clauze pct. L lit. e)  dupa cum urmeaza:


Un eventual model de act aditional ar putea fi:

Angajator……………………………..
Sediul………………………………....
C.U.I/C.I.F...........................………...
Telefon……………………………….


ACT ADITIONAL NR…………/……………
de modificarea a contractului individual de munca nr……../…………..
        apartinand d-lui, d-nei………………………………………


Partile de comun acord au hotarat, in anul 2021, modificarea Lit. L Alte clauze, lit.e) Alte clauze din contractul individual de munca, dupa cum urmeaza:

Salariatii pot beneficia in anul 2021 de decontarea contravalorii cheltuielilor cu serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora cu ocazia concediului de odihna, in functie de resursele financiare ale societatii si in baza deciziei conducerii societatii.

Prezentul act aditional s-a incheiat in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parte.


Angajator                                                                              Salariat
__________________                                                      Nume/Prenume _____________
Reprezentant legal                                                            Semnatura _________________
______________________                                              Data comunicarii ____________
                    

Facem mentiunea ca sumele respective nu se inregistreaza in Revisal deoarece nu reprezinta sporuri sau indemnizatii.
Cu privire la acest tip de cheltuieli, Codul fiscal se refera la contractul de munca deci nu neaparat la contractul colectiv de munca, ci si la contractul individual de munca.

Asadar daca angajatorul doreste sa deconteze salariatilor contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora cu ocazia concediului de odihna, apreciem ca acest aspect se va mentiona in contractul individual de munca indicand modalitatea in care se va realiza.

Pe cale de consecinta, intrucat legiuitorul nu a prevazut in mod expres obligativitatea cuprinderii acestei facilitati intr-o procedura speciala aprobata la nivelul angajatorului, apreciem ca aceasta facilitate poate face parte din pachetul de beneficii negociate cu fiecare salariat in parte.

Insa, avand in vedere ca se doreste acordarea diferentiata a acestui beneficiu, pentru respectarea dispozitiilor art. 242 lit.b) si h) din Codul muncii, Regulamentul intern ar trebui sa cuprinda reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii, dar si modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.
Prin urmare, pentru inlaturarea oricarei suspiciuni de discriminare intre salariati, apreciem necesara completarea Regulamentului intern al societatii cu prevederi care sa expliciteze modalitatea de realizare a decontarii contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament acordate pe perioada concediului de odihna propriilor salariati si membrilor de familie ai acestora (fiind mentionate prevederile legale cuprinse in Codul fiscal) si criterii obiective de departajare a limitei respectivei contravalori (cu precizarea limitelor sumei decontate, in functie de vechimea in munca a salariatilor sau alte criterii obiective).  
 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordare bani de vacanta pentru salariati in 2021. Se face act aditional?":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".