Concret, doar 16% nu au avut buget alocat acestui scop, iar pentru 8% inca nu a fost luata decizia finala, mai prevede cercetarea eJobs, citata de Agerpres.
Cele mai multe companii isi vor directiona fondurile pentru beneficiile de sarbatori catre primele in bani (beneficiu mentionat de 79% dintre respondenti), 40,7% vor face petrecere cu echipa, 33,3% ofera tichete cadou, 28,4% cosuri cu produse specifice de sarbatori, 18,5% zile libere suplimentare si 2,5% tichete de vacanta.
Beneficiile de Craciun au devenit un obicei
"Beneficiile de Craciun, poate mai mult decat cele de Paste, au devenit un obicei pe care angajatorii incearca sa il pastreze chiar si in anii mai dificili din punct de vedere economic. Au intotdeauna un efect motivator asupra angajatilor si marcheaza intr-un mod pozitiv incheierea unui an de munca. Ce vedem, in schimb, este o dinamica intre tipurile de stimulente pe care le ofera. Cu toate ca primele in bani raman principalul beneficiu oferit, vedem, de la an la an, miscari de pozitii intre celelalte. Spre exemplu, anul acesta sunt mai des mentionate decat in anii trecuti petrecerile cu echipa, tichetele cadou sau zilele libere suplimentare", a declarat Ana Calugaru, eJobs.
Astfel, 28% dintre angajatorii participanti la sondaj au declarat ca au la dispozitie un buget cuprins intre 200 si 400 de lei, 22% intre 400 si 600 de lei si tot la fel de multi peste 1.000 de lei. Cate 7% dintre angajatori vor aloca sume cuprinse intre 600 si 800 de lei, respectiv intre 800 si 1.000 de lei, si 6% au un buget cuprins intre 100 si 200 de lei.
"Comparativ cu anii trecuti, vedem o crestere a sumelor alocate pentru cadourile de Craciun. O parte dintre aceste cresteri a mers catre primele in bani, iar o alta parte catre beneficiile de tipul tichetelor cadou, pe care le regasim in numar tot mai mare, de la un an la altul, in componenta pachetelor acordate la final de an", a afirmat Loredana Vatavoiu, Marketing&Communication Director in cadrul Up Romania.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Concedierea perfect legala
La nivel general, 62% dintre angajatori au raspuns ca valoarea pachetelor de beneficii pe care le ofera anul acesta a ramas la fel ca anul trecut. 26% au bugete mai mari si doar 5% au alocat mai putine fonduri. Intrebati cu cat a crescut valoarea beneficiilor de sarbatori, 4 din 10 angajatori au mentionat o majorare cuprinsa intre 10% si 20% a bugetelor, 3 din 10 - peste 20% si la fel de multi maximum 10%.
Ce isi doresc angajatii sa primeasca de Craciun?
Prima lor optiune ar fi primele in bani, mentionate de 90% dintre respondenti. Urmatoarele pe lista sunt zilele libere suplimentare, tichetele cadou, tichetele de vacanta si cosurile cu produse de sezon. 59% dintre participantii la sondaj spun ca au primit si anul trecut beneficii de Craciun si ca, in mare parte, angajatorii au fost atenti la dorintele lor.
Concret, cei mai multi au primit bonusuri in bani, tichete cadou, petreceri cu echipa, cosuri cu produse de sarbatori, dar si tichete de vacanta. 9 din 10 angajati cheltuiesc primele in bani si tichetele cadou in hyper si supermarketuri, 38,6% in magazinele online, 21,5% fac cumparaturi direct de la producatori, iar 11% merg la targuri cu specific de Craciun.
Sondajul a fost realizat in luna noiembrie pe un esantion de 387 de respondenti din randul angajatorilor si 3.195 de respondenti din randul angajatilor.