“Romania intentioneaza sa continue dialogul pentru o noua Strategie UE privind egalitatea de gen si sa faca progrese in cadrul negocierilor”, a declarat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, in deschiderea ultimei zile de dezbateri din cadrul Reuniunii informale a Consiliului Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala si Consumatori (EPSCO) de la Palatul Parlamentului, unde ministrii Muncii din UE au avut ca tema de discutii “Abordarea integratoare de gen in cadrul dimensiunii sociale a UE post 2020”.
Ministrul Marius Budai a prezidat in cursul zilei de 11 aprilie, pentru a doua zi consecutiv, prima reuniune informala a ministrilor ocuparii si politicilor sociale din statele membre UE care a fost organizata de tara noastra, in contextul detinerii Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de catre Romania.
Progresele inregistrate la nivel european in directia egalitatii intre femei si barbati au fost, in opinia sa, inegale, astfel ca, in anumite domenii, au existat o serie de obstacole.
Aceasta realitate este confirmata, de altfel, de indicele egalitatii de gen 2017, elaborat de catre Institutul European pentru Egalitatea de Gen intre Femei si Barbati (EIGE), care arata ca progresul inregistrat in aceasta directie in statele membre UE ramane lent. De la 62 de puncte, in anul 2005, scorul referitor la indicele egalitatii de gen a crescut, de exemplu, la 65 de puncte in 2012 si la 66.2 puncte in anul 2015.
Romania are un NUMAR ridicat de femei care lucreaza in acest domeniu dominat de barbati!
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Sectorul digital si toate joburile care tin de acest domeniu atat de apreciat in ultima vreme tind sa fie dominate de barbati. Doar ca unele tari, precum si Romania, au reusit sa integreze si femeile in aceasta arie. Asa ca tara noastra are un grad ridicat de reprezentare a femeilor in sectorul digital...mai multe despre joburile femeilor aici >>>
“Din aceasta perspectiva, consider ca egalitatea de gen trebuie sa fie stabilita ca o prioritate politica a Uniunii Europene si trebuie sa se asigure implementarea efectiva a politicilor si legislatiei in domeniu”, a sustinut demnitarul roman.
Fara diferente salariale intre barbati si femei!
La finalul celor doua zile de dezbateri, participantii la evenimentul de la Palatul Parlamentului au ajuns la concluzia ca asigurarea de oportunitati egale pentru femei si barbati este un deziderat international si european, care trebuie transpus in practica printr-o prioritizare urgenta in toate ariile de politica si ca este necesara o abordare duala, care sa combine includerea perspectivei de gen in toate politicile cu actiuni specifice tintite.
Mai mult, pentru asigurarea unui echilibru real intre viata profesionala si viata de familie, oficialii europeni considera necesara eliminarea diferentelor de remunerare intre femei si barbati, dar si incurajarea impartirii responsabilitatilor casnice si de ingrijire intre acestia, printr-o serie de masuri complementare, precum concedii platite sau neplatite pentru ingrijirea apartinatorilor, medii de munca flexibile si pentru femei, si pentru barbati, in egala masura, dar si asigurarea accesului la servicii de ingrijire de calitate si la preturi accesibile.
Sursa: Guvernul Romaniei