Concret, ei trebuie sa achite contributii de pensii si sanatate in suma de 893 de lei, adica la nivelul salariului minim brut pe tara (2.550 de lei), indiferent ca salariatul lucreaza doar 2 ore sau 4 ore pe zi! Se ajunge astfel in situatii absurde, cand respectivele contributii pot fi mai mari decat salariul in sine, specificat in contractul cu timp partial!
Mai mult, ordonanta prevede expres ca diferenta dintre contributiile sociale raportate la numarul de ore lucrate de angajat si cele raportate la salariul minim brut va fi suportata de catre angajator.
Cel mai bine puteti intelege implicatiile acestei masuri urmarind exemple de calcul si studii de caz, care va vor arata limpede ce inseamna, pentru angajatori, aceasta modificare a Codului Fiscal! Astfel de informatii va sunt oferite in cadrul webinarului Contractul de munca cu timp partial - Noutati legislative sustinut de expertul Rodica Mantescu, detalii AICI >>>
Un exemplu de neclaritate majora pe care o aduce aceasta masura!
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
OUG nr. 16/2022 prevede ca majorarea contributiilor nu se aplica in cazul catorva categorii de salariati cu contracte cu timp partial - elevi, studenti cu varsta pana in 26 de ani, ucenici, persoane cu dizabilitati, sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore/zi, anumite categorii de pensionari, precum si in cazul salariatilor care au mai multe contracte de munca si realizeaza cumulat venituri sau asimilate, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Dar, in aceasta ultima situatie, ce se intampla daca valoarea cumulata a contractelor NU este egala cu salariul de baza minim brut pe tara? Mai exact, in cazul unui salariat care are mai multe contracte cu timp partial, la mai multi angajatori, care dintre acesti angajatori plateste contributii majorate, aferente salariului minim? Toti?!?
Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>>
Mai multe asemenea exemple de neclaritati practice va sunt prezentate in cadrul webinarului, precum:
- Programul de lucru al salariatilor incadrati cu timp partial se modifica frecvent. Cum putem sa procedam pentru ca salariatii sa presteze activitate conform repartizarii prevazute in contractul individual de munca astfel incat sa nu riscam amendarea pentru munca nedeclarata?
- Un salariat cu timp partial poate fi delegat?
- In cazul caror persoane cu dizabilitati contributiile sociale nu se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara? Ce documente trebuie sa solicite angajatorului salariatilor incadrati in grad de handicap pentru a nu calcula contributiile sociale la salariul de baza minim brut pe tara.
- Doar pensionarii pentru limita de varsta se incadreaza la exceptiile de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara?
- Pensionarii militari in ce situatii sunt excepati de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara?
- Cum calculam baza de calcul a contributiilor sociale in cazul salariatilor care beneficiaza de concediu medical?
- Care sunt categoriile de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore?
Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>>