Raspunsul specialistilor:
Conform art. 2 lit. k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Indemnizatia de internship reprezinta venit asimilat salariului. Asupra acestei indemnizatii se datoreaza:
- impozit pe venit 10%;
- CAS 25%
- CASS 10%
Conform art. 8 din acelasi act normativ:
Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Cuantumul indemnizatiei pentru internship nu poate fi mai mic decat cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
Legea nu reglementeaza acordarea de bonusuri sau alte avantaje internilor asa incat orice sume de care internii beneficiaza ca urmare a contractului de internship se incdreaza in indemnizatie de internship cu tratamentul fiscal de mai sus.
In declaratia 112 bonusul se evidentiaza in cadrul remuneratiei.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.