Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (1) lit. C din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile pentru asigurari sociale de sanatate, perioada in care salariatul a beneficiat de indemnizatie de somaj este stagiul de cotizare pentru care salariatul beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Conform art. 3 alin. (2) din OUG 158/2005, somerii sunt persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara plata unei contributii.
Conform art. 8 alin. (1) lit. d) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care persoanele sunt asigurate fata plata contributiei potrivit art. 3 alin. (2).
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Conform art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
La art. 9 alin. (2) este prevazut concediu medical pentru carantina.
Astfel, baza de calcul pentru concediu medical in cazul in care salariatul a fost angajat cu 2 zile inainte de izolare este venitul stabilit pentru prima luna de activitate. Spre exemplu, daca salariatul a fost angajat in decembrie, baza de calcul consta in venitul stabilit pentru luna decembrie.
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>