Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cati dintre salariatii romani primesc venitul lunar in cont?

06 /Oct2022
Cati dintre salariatii romani primesc venitul lunar in cont?
Tags: venit lunar in contvenit lunar cash

Poate parea ca Romania sta din ce in ce mai bine la capitolul digitalizare, dar mai este cale lunga pana sa ajungem la nivelul celor din Uniunea Europeana. In acest sens, un nou studiu arata ca doar 50% dintre romani primesc integral venitul lunar in cont, iar 17% primesc in numerar.

In aceste conditii, Romania prezinta in continuare potential semnificativ de extindere a utilizarii solutiilor de plata digitala, conform unui nou studiu in domeniu, citat de Agerpres.

"Nivelul de utilizare a platilor digitale este direct corelat cu infrastructura existenta si cu nivelul de cunostinte al consumatorilor, ceilalti doi sub-indici analizati de raport. Directiile de actiune pentru cresterea acestui indice includ eforturile de reglementare in vederea extinderii retelei de acceptare la comercianti, disponibilitatea tot mai multor solutii de plata convenabile si sigure, initiativele de educatie financiara pentru imbunatatirea nivelului de cunostinte si de intelegere al consumatorilor in ceea ce priveste platile electronice. Trebuie sa ne uitam, de asemenea, si la factori precum pregatirea digitala si digitalizarea veniturilor. Schimbarea de comportament este un proces lent, care se intampla in timp, de aceea este important sa investim constant timp si resurse in acest obiectiv", a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard Romania si Croatia.

Astfel, doar 50% din populatia adulta din Romania primeste venitul lunar exclusiv in contul bancar, iar 17% primesc integral venitul in numerar. Un total de 53% dintre cei chestionati primesc cea mai mare parte a venitului (mai mult de 75%) in cont. Scorul este considerabil mai scazut decat in alte tari din regiune: Bulgaria a inregistrat 66%, Ungaria 71%, iar in Croatia, cea mai digitalizata piata a veniturilor dintre cele patru, scorul a fost de 82%. Totodata, doar 21% dintre cei care primesc cel putin o parte din venitul lor in cont au declarat ca de obicei nu retrag nimic, in timp ce 13% au indicat ca retrag intreaga suma pe care o primesc prin contul bancar.

"Exista cateva metode electronice de plata consacrate, care sunt utilizate frecvent. De exemplu, tehnologiile contactless, care se bazeaza pe o infrastructura contactless bine dezvoltata si pe o utilizare larga a cardurilor, au un nivel mai mare de adoptie in randul utilizatorilor din Romania, atingand 88% din tranzactiile POS in 2021. Mai mult, 62% dintre cardurile (emise in Romania) utilizate online au datele stocate online, permitand o experienta de cumparare lipsita de frictiuni", conform studiului.

Si tranzactiile de plata cu dispozitive portabile au reprezentat mai putin de 1% din tranzactiile cu cardul in 2021 si doar 7% dintre tranzactiile cu cardul la POS au fost efectuate prin portofele digitale. Aceste exemple indica faptul ca disponibilitatea unei solutii de plata nu este suficienta pentru a stimula utilizarea.

"Pregatirea digitala a populatiei a fost evaluata prin analiza a doi indicatori: accesul la internet si utilizarea smartphone-ului. Acestea sunt conditii prealabile pentru accesarea serviciilor bancare online, care, la randul lor, reprezinta punctul de plecare pentru cresterea gradului de utilizare a solutiilor de plati digitale".

Desi Romania este in topul tarilor europene ce ofera acces la internet de mare viteza, iar 87,1% din gospodariile din Romania au acces la acest tip de conexiune, doar 78% din populatia adulta a declarat ca utilizeaza internetul. Nivelul este similar cu cel Bulgaria, Croatia sau Ungaria.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cati dintre salariatii romani primesc venitul lunar in cont?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".