Termenul de depunere a declaratiei este de pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale.
Dar cum se va completa declaratia, in cazul celor care lucreaza atat in Romania cat si in strainatate? Salariatii din constructii vor avea parte de alt regim fiscal?
"Salariatii unei firme care activeaza in domeniul constructiilor, cod CAEN 4299, sunt salariati tip 25 – lucreaza in cadrul aceleiasi luni atat in Romania (unde pentru veniturile obtinute beneficiaza de facilitati), cat si in afara Romaniei, fiind detasati transfrontalier cu formular A1 (venituri ce nu beneficiaza de facilitati).
Care este modul de calcul al impozitului pe salarii si al contributiilor aferente? Cum se evidentiaza in D112 aceste venituri salariale, inclusiv tipul de salariat (tip 1 si/sau tip 25)?"
Solutia specialistului:
Facilitatile fiscale se acorda doar pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei. Astfel, venitul acordat pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se calculeaza cu facilitati (impozit scutit si CAS 20,25% daca salariatii nu au optat pentru pilonul 2), in timp ce venitul acordat pentru activitatea desfasurata in afara tarii se calculeaza fara facilitati.
In declaratia 112 se declara pe tipul de asigurat 25 si se completeaza la A_8r – Total zile lucrate in Romania si la A_8s – Total zile lucrate in afara Romaniei.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Conform Instructiunilor de completare a formularului 112:
Caseta „Numar de zile lucrate in Romania” – se completeaza cu numarul total de zile lucrate in Romania de catre salariatii care desfasoara activitate la un angajator din sectorul constructii, agricol si/sau industrie alimentara, dupa caz, si nu poate fi mai mare decat numarul de zile lucratoare din luna, stabilit conform Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceasta caseta se vor completa atat zilele lucrate in Romania, in care salariatii respectivi au beneficiat de facilitati fiscale, cat si zilele lucrate in Romania in care nu au beneficiat de aceste facilitati.
Caseta „Numar de zile lucrate in afara Romaniei” – se completeaza cu numarul total de zile lucrate in afara Romaniei de catre salariatii care desfasoara activitate la un angajator din sectorul constructii, agricol si/sau industrie alimentara, dupa caz, si nu poate fi mai mare decat numarul de zile lucratoare din luna, stabilit conform Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru aceste zile, salariatii respectivi nu beneficiaza de facilitati fiscale...aceasta speta a fost cuprinsa in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal >>>