Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
"Un barbat nascut in sept 1959 are aproximativ 9 ani vechime. Intre timp a lucrat ca PFA platind impozit la stat anual aprox 10 ani, dar nu a achitat contributiile sociale. Daca incheie contract cu Casa de Pensii pt a totaliza 15 ani vechime si a domiciliat peste 30 ani intr-un oras pt care, conform Legii 263/2010, poate beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani, respectivul se poate pensiona la varsta de 63 ani?"
Raspunsul specialistului:
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 (art. 53 alin. (3) din Legea 263/2010).
Din informatiile mentionate, intelegem ca reducerea la care faceti referire este cea prevazuta la art. 65 alin.(5) din legea precizata, care reglementeaza in ansamblul sau pensia anticipata partiala.
Astfel, pentru a beneficia de aceasta facilitate, fara penalizarea prevazuta la alin. (4), apreciem ca persoana in cauza trebuie sa indeplineasca conditiile cerute de lege pentru pensia anticipata partiala, care presupun inclusiv realizarea stagiului complet de cotizare (35 de ani), sau depasirea acestuia cu pana la 8 ani.
Prin urmare, intrucat din informatiile mentionate, persoana mentionata in speta dvs nu indeplineste conditia de stagiu complet de cotizare (35 de ani) apreciem ca acesta nu poate beneficia de facilitatea prevazuta la art. 65 alin.(5) din Legea 263/2010.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Un raspuns valabil la 15.04.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>