Angajatorul il poate renumera doar pentru orele lucrate in limitele programului prevazut in contractul de munca? Cum se va proceda, daca se va decide aplicarea acestei solutii, astfel incat neplata celorlalte ore sa nu fie considerate nelegala, in caz ca salariatul decide sa se adreseze instantei?
Raspunsul specialistului:
Dupa cum se cunoaste, nicio retinere din salariu nu poate fi efectuata daca nu exista baza legala pentru aceasta (art. 169 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).
Lipsa respectarii programului de lucru de catre angajat poate atrage sanctionarea disciplinara a acestuia, daca sunt indeplinite anumite conditionalitati legale. Insa, cu toate ca nerespectarea programului de lucru poate sa reprezinte abatere disciplinara, dispunerea unei sanctiuni ar putea fi considerata drept incorecta atat timp cat programul de lucru ar putea sa fie modificat de comun acord intre angajator si salariat, mai ales in conditiile in care, desi nu respecta programul de lucru, salariatul isi indeplineste sarcinile in timpul de lucru stabilit la nivelul respectivului angajator si prevazut in CIM.
Asadar, trebuie sa facem distinctie intre programul de lucru, care poate fi stabilit spre exemplu la nivelul angajatorului intre 8 -20/zilnic, si timpul de munca de 8 ore/zi, care ar putea fi realizat de catre salariat oricand in cadrul programului de lucru, daca acest lucru se agreeaza de cele doua parti in mod corespunzator.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Prin urmare, intarzierea sistematica la programul de lucru poate reprezenta abatere disciplinara, dar in opinia noastra, cele doua parti ar putea agrea un alt program, un alt interval orar in care salariatul in cauza sa isi indeplineasca atributiile cu incadrarea si efectuarea in integralitate a timpului de munca stabilit prin CIM.
O sanctiune disciplinara aplicata salariatului care trebuie sa isi decaleze zilnic programul de lucru daca se ajunge la litigiu de munca ar putea fi apreciata de instanta ca abuziva, daca respectivul salariat va demonstra ca are motive serioase pentru care intarzie, va tine cont de istoricul salariatul in cadrul angajatorului, de existenta sau inexistenta unor abateri disciplinare anterioare, de conduita sa generala. Se va tine cont si de incercarile de colaborare dintre angajator si angajat pentru realizarea unui program de lucru optim pentru ambele parti.
In stabilirea unei eventuale abateri disciplinare, in baza careia sa se poata realiza retineri din salariu, se va tine cont si de durata intarzierilor, dar si de faptul ca angajatul isi recupereaza sau nu intarzierea in aceeasi zi, precum si de posibilitatea angajatorului de a modifica programul de lucru al salariatului fara a se realiza pagube pentru entitatea/departamentul in care acesta isi desfasoara activitatea.
Obligatia angajatorului este de a colabora cat mai bine si mai eficient cu salariatii sai, fireste tinand seama de interesul economic al angajatorului, dar si ale salariatului si in functie de particularitatile functiei detinute. Acolo unde exista comunicare, exista de cele mai multe ori si intelegere amiabila.
Nu uitati faptul ca daca sanctiunea disciplinara dispusa de angajator se va considera a fi prea aspra in comparatie cu gravitatea faptei comise de salariat, instanta poate decide anularea acesteia sau inlocuirea cu o sanctiune mai putin aspra, poate chiar un avertisment scris.
Prin urmare, in lipsa unei sanctiuni disciplinare, apreciem ca nu exista baza legala pentru a retine din salariu orele din program in care intarzie salariatul, mai ales in conditiile in care in aceeasi zi acesta le recupereaza indeplinindu-si sarcinile si atributiile.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro