Raspunsul specialistilor:
Conform art. 146 alin. (5^6 si alin. (5^7) din Codul fiscal:
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 1381 alin. (1) si (2), art. 1382 alin. (1) sau art. 138^3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Impozitarea contractelor de munca part-time. Paguboasa pentru firma dvs.? Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii?
ATENTIE la contractele de munca part-time, care de la 1 August 2022 au un alt regim de impozitare!
Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, VEZI AICI >>>
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
(5^7)Prevederile alin. (5^6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
- studenti si elevi peste 18 ani, 2 ore/zi
- studenti sportivi cu atestat de la Federatie pentru club sportiv copii, 2ore/zi.
Astfel cum puteti oberva, in cazul persoanelor care au calitatea de elev sau student si nu au implinit varsta de 26 de ani, contributiile sociale se calculeaza la venitul brut realizat de salariat si nu la salariu de baza minim brut pe tara.
Inclusiv in cazul studentilor se aplica aceasta regula intrucat ei nu sunt exceptati daca nu au implinit varsta de 26 de ani. Important este sa detina calitatea de student. Totodata nu are relevanta ca au atestat sau nu. Ceea ce conteaza este calitatea de student.
- pensionar limita de varsta, 2 ore/zi
In cazul salariatilor care au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, contributiile sociale se calculeaza la venitul brut realizat de salariat si nu la salariu de baza minim brut pe tara.
- angajat la stat cu contract suspendat si la privat, 1 ora/zi
In cazul acestei persoane contributiile sociale pentru contractul individual de munca incheiat cu angajatorul din domeniul privat se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara intrucat nu se incadreaza la nicio exceptie. Faptul ca salariatul are un contract individual de munca incheiat cu o institutie din domeniul publicare este suspendat nu constituie o exceptie de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara.
Constributiile sociale nu se calculeaza la salariu de baza minim brut pe tara doar in situatia in care salariatul realizeaza in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca venituri din salarii si asimilate salariilor, iar suma cumulata a acestor venituri este cel putin 2550 lei.
- pensionar cu grad handicap II, 4 ore/zi
In cazul acestei persoane trebuie sa stabiliti in care dintre urmatoarele situatii se incadreaza:
1) Salariat incadrat in grad de handicap (are certificat de incadrare in grad de handicap)
2) Salariat pensionar de invaliditate grad III (are decizie de pensie pentru invaliditate grad III). Nu poate fi incadrat in gradul II de invaliditate intrucat la acest grad nu are drept de munca.
3) Ambele situatii reglementate la pct. 1) si 2).
Daca salariatul se afla in situatia de la pct. 1) retineti urmatoarele:
Nu orice persoana cu dizabilitati este exceptata de la calculul contributiilor sociale la baza de calcul reprezentand salariul de baza minim brut pe tara.
Sunt exceptate doar persoanele cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8ore/zi.
Conform art. 83 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap aflate in cautarea unui loc de munca sau incadrate in munca beneficiaza de urmatoarele drepturi:
f) posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii, in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens.
Contracte part-time sau cu norma intreaga de timp? Cand alegeti, ce alegeti pentru profitabilitate maxima?
Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs., DETALII AICI >>>
Asadar, daca salariatul incadrat in grad de handicap lucreaza mai putin de 8 ore pe zi intrucat are o recomandare in acest sens a comisiei de evaluare, CAS si CASS se calculeaza la venitul brut si nu la salariu de baza minim brut pe tara.
Exceptia se aplica de angajator in baza recomandarii comisiei de evaluare. Documentul emis de comisia de evaluare va sta la baza stabilirii bazei de calcul a contributiilor sociale la venitul brut si nu la salariu de baza minim brut pe tara.
Daca salariatul se afla in situatia de la pct.2) retineti urmatoarele:
Conform art. 69 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
- de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
- de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
- de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Astfel, persoanelor incadrate in grad de invaliditate III cu decizie de pensionare li se recunoaste posibilitatea prin lege de a lucra mai putin de 8 ore/zi.
Inclusiv pensionarii militari pentru invaliditate de grad III sunt exceptati de la plata contributiilor sociale intrucat prin lege li recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore/zi.
Conform art. 34 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:
Pensia de invaliditate se determina in raport cu gradul de pierdere a capacitatii de munca, astfel:
- invaliditatea de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire, necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
- invaliditatea de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoingriji fara ajutorul altei persoane;
- invaliditatea de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala dupa trecerea sa in rezerva/incetarea raporturilor de serviciu, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Contributiile sociale se datoreaza la venitul brut si nu la salariul de baza minim brut pe tara.
Daca salariatul se afla in situatia de la pct. 3) contributiile sociale se calculeaza la venitul brut si nu la salariu de baza minim brut pe tara in baza deciziei pentru pensie de invaliditate.
Un raspuns valabil la 1.08.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>