In trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I 2021, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 8,84%.
Trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021
Fata de trimestrul IV 2021, cele mai semnificative scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in industria extractiva (-11,14%), invatamant (-11,01%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,71%).
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.
Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in alte activitati de servicii (8,40%), tranzactii imobiliare (5,48%), informatii si comunicatii (5,11%), respectiv comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (4,42%).
Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a scazut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%.
Trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I 2021
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in alte activitati de servicii (17,23%), informatii si comunicatii (16,84%), respectiv in hoteluri si restaurante (15,20%).
Fata de perioada analizata, scaderea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-3,12%).
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care reflecta evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Sursa: Institutul National de Statistica