Conform Codului muncii, subliniem in primul rand faptul ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de toate drepturile salariatilor cu norma intreaga.
Referitor la numarul tichetelor de masa pe care le primesc angajatii lunar, art. 13 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa arata ca salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea.
Observam asadar din prevederile legii ca tichetele de masa se acorda in functie de numarul de zile de munca si nu de numarul efectiv de ore lucrate.
Rezulta ca salariatii pot beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi in care isi desfasoara efectiv activitatea, fiind prezenti la locul de munca.
Atentie! In cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii (art. 35 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa din 14.01.2015, aprobate prin HG 23/2015).
Astfel, salariatul cu CIM cu timp partial, la functia de baza, poate beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata. Pentru salariatul cu CIM cu timp partial ziua de munca este de atatea ore cate sunt inregistrate in CIM.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul muncii si Legea Dialogului Social
40 Modele de Regulament Intern