Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cumul pensie si salariu, dupa varsta de 70 ani - ce prevede legea?

17 /Sep2024
Cumul pensie si salariu, dupa varsta de 70 ani - ce prevede legea?
Tags: cumul pensie salariumunca dupa varsta de 70 de ani

Va reamintim ca, potrivit art. 47 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in randul drepturilor fundamentale consacrate se afla dreptul la pensie.

Dreptul la pensie este un drept preconstituit inca din perioada activa a vietii individului, acesta fiind obligat prin lege sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat procentual raportat la nivelul venitului realizat. Corelativ, se naste obligatia statului ca in perioada pasiva a vietii individului sa ii plateasca o pensie al carei cuantum sa fie guvernat de principiul contributivitatii, cele doua obligatii fiind intrinsec si indisolubil legate. 

De asemenea, Curtea Constitutionala a statuat ca prin sumele platite sub forma contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, persoana in cauza practic si-a castigat dreptul de a primi o pensie in cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivitatii.
 
Invocand art. 1 din Prorocolul nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, rezulta ca pensia este un bun care intra sub protectia acestui text, fiind un drept findamental al omului si trebuie intocmai respectat de autoritatile statale, iar pensia cuvenita in temeiul contributiilor platite nu poate fi redusa sau neacordata.

Dreptul la munca nu este consacrat direct de art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei, acesta avand redactarea urmatoare- dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera
In virtutea acestui text, art. 3 alin. 1 din Codul muncii prevede ca libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.

Observam ca atat legea fundamentala, cat si Codul muncii nu proclama direct dreptul la munca, dar, potrivit normelor internationale, unul din drepturile esentiale ale omului este chiar dreptul la munca. Acesta este un drept fundamental al omului.

Declaratia universala a drepturilor omului proclama ca orice persoana are dreptul la munca, la libera alegere a profesiei si a felului muncii, la conditii echitabile si satisfacatoare de prestare a acestei munci (art. 23 pct. 1).

In acelasi sens, art. 6 pct. 1 din Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale prevede ca dreptul la munca cuprinde dreptul pe care il are orice persoana de a si castiga existenta printr o munca liber aleasa sau acceptata. La randul sau, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene proclama ca orice persoana are dreptul la munca si dreptul de a exercita o ocupatie aleasa sau acceptata in mod liber, conform art. 15 alin. (1).

Dar pot salariatii romani sa lucreze si dupa varsta de 70 de ani? Ce prevede legea? Iata explicatiile specialistilor de la PortalCodulMuncii, intr-un studiu de caz relevant:

"Va rugam sa ne sprijiniti cu un punct de vedere in ceea ce priveste salarizarea pensionarilor. Angajatii (pensionari cu varste de peste 70 de ani) pot cumula pensia cu salariul? Cat timp isi pot desfasura activitatea ca angajat (fiind pensionar)?"


Raspunsul specialistilor: 

Art. 105 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, text care va intra in vigoare la 1 septembrie 2024, dispune:

In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal, precum si persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, si care datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia:
a) sotului supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) a), b) sau d), mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) a), b) sau d)”.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

Art. 6 alin. (1) lit. a), b) si d) priveste:

a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
d) persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la lit. a)-c).


Continuarea activitatii dupa indeplinirea conditiilor privind varsta standard de pensnionare si stagiul minim de cotizare este reglementata diferit de Codul muncii si de Legea nr. 360/2023.
Potrivit art. 46 din Legea nr. 360/2023, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.


In scopul aplicarii dispozitiilor art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, Casa Nationala de Pensii Publice a emis un comunicat adresat caselor teritoriale, in care s-a precizat:

Prevederile art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 se aplica astfel:

1. in situatia persoanelor asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 360/2023, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, respectiv cu data de 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii, pana la implinirea varstei de 70 ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din legea mentionata.

2. in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 august 2024, in cazul persoanelor asigurate in sistemul public de pensii care fac obiectul alin. (2), condtiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.

Prevederile art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 nu se aplica in cazul persoanelor care au indeplinit condtiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv, anterior datei de 1 ianuarie 2024, persoanelor care au deja calitatea de pensionar precum si celor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024 cu reducerea varstei standard de pensionare.

Exercitarea dreptului la munca dupa varsta de 70 de ani sau mai mult, cu acordul angajatorului, da dreptul la plata salariului.
Raporturile de asigurari sociale, intr-o atare ipoteza, nu pot depinde de raporturile de munca si nici invers. Ele sunt independente unele fata de altele si nu trebuie conditionate.

Din momentul in care persoanele au dreptul la pensie pentru limita de varsta si beneficiaza de acest drept, pot incheia insa un nou contract cu acelasi sau cu alt angajator, pe durata nedeterminata sau determinata (art. 12 si art. 83 lit. g din Codul muncii), nefiind conditionate de varsta.

In aceste conditii, deoarece legea nu limiteaza in niciun fel pensionarii pentru continuarea activitatii la acelasi angajator sau la altul diferit in baza aceluiasi contract de munca, dupa varsta de 70 de ani si nici  nu prevede vreoo interdictie, consideram ca salariatii care au deja calitatea de pensionar si au peste varsta de 70 de ani, pot cumula pensia cu salariul si pot activa in campul muncii atat timp cat le permite sanatatea si in functie de necesitatile entitatii care ii are angajati.

Asadar, noua lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul pana la varsta de 70 de ani, insa nu exista nicio interdictie in ceea ce priveste pensionarul de peste 70 de ani care mai poate sa munceasca sau daca interzicerea cumului  se mai aplica in cazul lor.

Asadar, tinand cont de regulile de interpretare logica si principiului ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, adica unde legea (norma juridica) nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga, cu alte cuvinte, generalitatea formularii unui text legal conduce la generalitatea aplicarii lui, fara a se introduce distinctii pe care textul respectiv nu le contine, concluzionam ca angajatii (pensionari cu varste de peste 70 de ani) pot cumula pensia cu salariul, fara a exista o limita in ceea ce priveste perioada de timp.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cumul pensie si salariu, dupa varsta de 70 ani - ce prevede legea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".