Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!

20 /Mai2024
Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!
Tags: declaratia 112 2024modificari declaratia 112model nou declaratia 112

Stimate contribuabil, prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Noul model tine cont de modificarile aduse de:

  1. Legea nr. 296/2023 privind regimul fiscal al venturilor din crearea de programe pentru calculator, precum si ca urmare a desfasurarii de activitati in domeniul constructiilor, domeniul/sectorul agricol si in industria alimentara;
  2. Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic;
  3. Incetarea aplicabilitatii prevederilor OUG nr.132/2020 privind masuri de sprijin in contextul Covid si ale OUG nr. 36/2022 privind masuri de protectie sociala a salariatilor in contextul conflictului armat din Ucraina.

     

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica:

1. Evidentierea veniturilor impozabile si neimpozabile in D 112;
2. Momentul recunoasterii veniturilor, respectiv momentul taxarii si declararii lor in D 112, DETALII AICI >>>


Principalele modificari ale D 112 vizeaza:

Modificarea Nomenclatorului „Creante fiscale”
Modificarea Nomenclatorului „Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului”
Modificarea Nomenclatorului „Tip asigurat”
Modificarea/completarea „Anexei asigurat”
Modificarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a D 112

In noua declaratie, se vor raporta, pe langa veniturile deja existente in structura anterioara a declaratiei, si urmatoarele venituri, in mod defalcat:

a) Venituri impozabile, respectiv

Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k) din Codul fiscal

b) Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, respectiv:

Cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal
Ajutoare de natura celor prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal

c) Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal (cele care se includ in plafonul maxim de 33%), respectiv:

Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate neimpozabile, conform art. 76 alin. (4^1) lit. a) din Codul fiscal
Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca sau in regulamentul intern, conform art. 76 alin. (4^1) lit. d) din Codul fiscal, DETALII AICI >>>

In plus, raportarea pentru sectorul constructii/agricol si in industria alimentara, va cuprinde atat numarul de zile lucrate in Romania, cat si numarul de zile lucrate in afara Romaniei.

Tot cu titlu de noutate, in noua declaratie, caseta "Salariati, cetateni straini sau apatrizii aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina" - se bifeaza in cazul salariatului care este cetatean strain sau apatrid aflat in situatii deosebite, provenit din zona conflictului armat din Ucraina (NOTA: in aplicatie se va completa cu valoarea DA pentru acei salariati care se incadreaza in prevedere).

In ceea ce priveste salariatii detasati, noua structura a declaratiei cuprinde si informatia privind platitorul de venit al salariatului detasat, informatie care anterior nu se includea.

Aflati informatii complete in cadrul webinarului nostru, cand toate aceste modificari vor fi explicate si comentate in detaliu, DETALII AICI >>>


Participati la webinar din confortul casei dvs.!
 
Va invitam sa va instalati comod in fata calculatorului sau laptop-ului, sa accesati www.webinar.rs.ro si sa va contectati cu username si parola (le primiti imediat dupa confirmarea platii taxei de participare de  205 lei + 19% TVA ). Odata ce v-ati inscris pentru a participa la acest webinar, il puteti urmari inregistrat, ori de cate ori doriti in platforma pana la data de 31 iulie!

Veti afla ce aspecte practice sensibile ascunde gestionarea D112, prin prisma noilor reguli implementate prin OANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023!

Va asteptam sa va inscrieti chiar ACUM >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".