Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Decontare transport salariati constituie avantaj in natura?

07 /Sep2021
Decontare transport salariati constituie avantaj in natura?
Tags: decontare transport salariatidecont avantaj in naturacontract de comodat

O societate deconteaza, in doua situatii, transportul angajatilor la si de la locul de munca: prin plata abonament STB/Metrorex sau prin contract de comodat pentru cei care utilizeaza autoturismul personal pentru transportul la si de la locul de munca. Acest beneficiu se acorda doar unora dintre angajati.

Constituie avantaj in natura acordat de catre societate si venit salarial? Trebuie inregistrat pe statul de salarii? Care este regimul fiscal in cazul celor 2 situatii: se opresc contributiile, se impoziteaza? 

Pentru a nu fi necesara introducerea lunara pe stat salarii a acestui beneficiu si pentru ca aceasta cheltuiala sa fie deductibila la nivelul celor 5% din cheltuielile cu salariile, in ce document ar trebui mentionata (in CIM, Regulament Intern, decizie interna etc.)?

In cazul in care acest beneficiu trebuie sa apara in contractul individual de munca, la ce litera/punct trebuie adaugat?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazutin contractul de munca sau in regulamentul intern.

Aceeasi prevedere este mentionata si la art. 142 lit. b) din Codul fiscal in ceea ce priveste contributiile sociale.

Astfel, decontarea transportului la si de la locul de munca trebuie mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.


Se poate deconta transportul doar pentru unii angajati?
 

Intrucat aceste sume decontate de angajator sunt cheltuieli sociale, angajatorul are obligatia fie sa le acorde tuturor salariatilor, fie daca le acorda doar unora dintre salariati, salariatii trebuie sa fie selectati pe criterii sociale. Spre exemplu, se poate deconta transportul salariatilor unici intretinatori de familie, acesta fiind un criteriu social. In situatia in care contravaloarea transportului este decontata doar unora dintre salariati alesi dupa alte criterii decat cele sociale, suma suportata de angajator reprezinta venit salarial impozitat si taxat cu contributii sociale intrucat nu mai reprezinta o cheltuiala sociala. In acest caz, suma se inregistreaza in statul de salarii.

Conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:

(....)
4.alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;

Nu este obligatoriu sa se prevada si in contractul de munca si in regulamentul intern. Este suficient sa se mentioneze in regulamentul intern modalitatea de decontare, iar decontarea sa se efectueze conform modalitatii prevazute in regulamentul intern precum si sa se acorde tuturor salariatilor sau doar celor alesi pe criterii sociale. In acest caz, contravaloarea transportului este deductibila pentru angajator in limita de 5% iar pentru salariat nu se taxeaza cu taxele salariale.

Nu se incheie contract de comodat pentru salariatii care se deplaseaza cu autoturismul personal pentru ca autoturismul nu este folosit de angajator, ci doar se deconteaza combustibilul.

Se poate alege orice modalitate decontare a transportului, abonamente sau decont de combustibil. Ceea ce conteaza este sa existe documente justificative. Cele mai sus expuse se aplica indiferent de modalitatea de decontare a transportului.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Decontare transport salariati constituie avantaj in natura?":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 19 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2022-02-07 07:11:04

Angajatorul este obligat sa deconteze combustibilul sau abonamentul?

TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".