Cu alte cuvinte, prin deducere personala se intelege o suma de bani care va fi scutita de impozite.
Codul Fiscal prevede ca persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Conform art. 77 din Codul Fiscal, alin (5):
"Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Concret, odata cu cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, a crescut si nivelul deducerii personale.
Nivelul deducerii personale va fi in functie de numarul persoanelor aflate in intretinerea salariatului, dupa cum urmeaza, de la 1 ianuarie 2025:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul HR-istului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
...continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>