In cosul minim intra, pe langa alimente, inclusiv produse de igiena, imbracaminte, cheltuieli cu locuinta si cheltuielile aferente vacantelor.
Suma pe care fiecare roman trebuie sa o aloce lunar pe toate aceste cheltuieli va fi analizata prin calcule pe care trebuie sa le faca Institutul National de Statistica, arata Digi24.ro, iar reprezentantii institutiei spun ca cosul minim de consum pentru un trai decent nu se poate socoti repede pentru ca operatiunea presupune cooperarea si cu alte institutii, printre care Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii.
Conform aceleiasi surse, primele estimari indica o valoare cu mult mai mare fata de salariul minim actual, aspect sustinut si de faptul ca nu a mai fost facuta o actualizare de 20 de ani, timp in care preturile au crescut constant.
Conform aceleiasi surse, la capitolul alimente, lista cuprinde 67 de produse. "S-a stabilit cantitatea lunara alocata pentru o familie cu 4 membri - parinti si doi copii. Nu lipsesc fructele, legumele, carnea, apa sau lactatele, dar si dulciuri. intr-o luna, familiei i-au fost alocate aproape 12 kilograme de paine, un pic peste 9 de cartofi, 3,5 kilograme de carne de pui si aproape 1,8 kilograme de peste", arata aceeasi sursa.
De asemenea, stabilirea cosului minim de consum include11 capitole, fiind incluse si ratele bancare, cheltuielile cu intretinerea locuintei si activitati culturale.
Potrivit sursei citate, cantitatile si valoarea fiecarei componente vor fi calculate pentru o familie alcatuita din doi salariati adulti de 35-45 ani si doi copii in intretinere de 12-14 ani si, respectiv 8-10 ani.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca