Platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.
"Pentru un titular al drepturilor patrimoniale de autor care obtine venituri ce depasesc 12 salarii minime/an, dar care mai obtine si venituri din salarii (avand contract individual de munca la alta organizatie), i se mai retin contributiile sociale la venitul din drepturi de autor, sau doar impozitul?"
Nu se datoreaza contributii sociale de persoanele care estimeaza un venit net pe anul curent sub 12 salarii minime brute pe tara.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
O persoana care obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala este obligata sa plateasca si sa declare ea insasi contributia de asigurari sociale si nu platitorul venitului in situatia in care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la mai multi platitori dar la niciunul dintre platitori veniturile nu sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara.
IMPORTANT!
Insa, veniturile cumulate realizate la toti platitorii sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara. In acest caz, persoana fizica declara veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in formularul 212.
Daca persoana fizica estimeaza un venit cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara la un singur platitor va desemna prin contractul de drepturi de autor platitorul la care realizeaza acest venit ca platitor de contributii sociale. In acest caz, persoana fizica nu depune formularul 212, contributiile sociale sunt declarate de platitor in formularul 112.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final.
OUG 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative - ce a modificat?
Ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 18/2018 beneficiarul veniturilor din drepturi de autor nu mai poate opta pentru retinerea impozitului pe venit ca plata anticipata!
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se determina de catre platitorii venitului prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Un raspuns oferit de PortalInstitutiiPublice >>>