Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Eliberarea unei adeverinte de venituri, unui fost salariat - ce trebuie sa stie angajatorul?

11 /Oct2023
Eliberarea unei adeverinte de venituri, unui fost salariat - ce trebuie sa stie angajatorul?
Tags: eliberare adeverinta de venituriadeverinta vechime in munca

"Va rugam sa ne spuneti daca angajatorul este obligat sa-i elibereze unui fost angajat, adeverinta cu toate veniturile realizate defalcate pe diferite elemente conform statului de plata, pentru perioada 2017-2018, avand in vedere ca toate veniturile sunt declarate in D112 si activitatea s-a desfasurat dupa data de 01.04.2001. Mentionam ca s-a eliberat adeverinta care atesta vechimea in munca pentru perioada lucrata."

Raspunsul specialistilor: 

La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate (art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 7 alin. (5) si (6) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta al salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuprinsul carora se stabileste ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

Asadar, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In REVisal angajatorii au obligatia de a inscrie  salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca (art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017).
Prin urmare, evidenta drepturilor salariale incasate in urma activitatii sunt cuprinse in adeverinte de vechime ce trebuie eliberate de angajator, tot acestuia din urma revenindu-i si obligatia arhivarii si pastrarii in conditii bune a documentelor de personal si a celor contabile (din care rezulta in mod evident drepturile salariale incasate si contributiile achitate, inclusiv asupra drepturilor de natura salariala care nu au caracter permanent).

In considerarea dispozitiilor legale sus-mentionate, independent de faptul ca exista completata pentru acest salariat declaratia D112 care evidentiaza veniturile incasate, angajatorul este tinut sa isi indeplineasca obligatia prevazuta de legislatia muncii si sa elibereze adeverinta in discutie, cu evidentierea drepturilor salariale si a celorlalte elemente expres stipulate de Codul muncii.  
 
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Eliberarea unei adeverinte de venituri, unui fost salariat - ce trebuie sa stie angajatorul?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".