Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca beneficiaza de facilitati angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai unei forme de invatamant acreditate sau someri.
Asadar, daca incadrati in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant, pentru fiecare dintre ei veti primi lunar, timp de 12 luni:
A) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
B) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
C) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Atentie! Daca angajati absolventi din randul persoanelor cu handicap beneficiati de sumele prevazute la lit. a) – c) pe o perioada de 18 luni.
Daca angajati absolventi de invatamant superior care nu au promovat examenul de licenta beneficiati de subventia prevazuta la art. 80 lit. b) din Legea 76/2002.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Angajatorii pot deduce sumele cuvenite din contributia pe care sunt obligati, conform legii, sa o vireze lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
Daca suma cuvenita este mai mare, diferenta se recupereaza prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentelor prevazute la art. 54 alin. (4), respectiv la art. 60 alin. (5).
Sursa: Portal Codul Muncii