Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Indemnizatia de neconcurenta. Ce contributii datoreaza angajatorul si cum se va intocmi actul aditional?

10 /Ian2020
Tags: cimindemnizatie neconcurentaact aditional cimclauza de neconcurenta

O firma trebuie sa achite, in cursul anului curent, catre un angajat o suma reprezentand clauza de neconcurenta. Valoarea se va plati o singura data, in ultima luna de activitate. Care sunt contributiile si impozitele (angajat si angajator) care trebuie aplicate acestui venit? Sunt necesare prevederi explicite ale clauzei in actul aditional la CIM?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 21 alin. (2) din Codul muncii, clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

Astfel, actul aditional prin care se introduce in contractul individual de munca clauza de neconcurenta trebuie sa cuprinda:

- activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului;
- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare;
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta;


- tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii;
- precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

Astfel, indemnizatia de neconcurenta este lunara iar in actul aditional sa va mentiona cuantumul lunar. Daca se doreste plata anticipata la finele contractului individual de munca, se poate acorda sub forma de avans.

Din punct de vedere fiscal, conform art. 157 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:

l) indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca;

Astfel, indemnizatia de neconcurenta intra in baza de calcul al contributiei la sistemul de sanatate datorata de salariat conform art. 157 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal.

Indemnizatia de neconcurenta nu este prevazuta ca baza de calcul pentru celelalte contributii sociale (CAS si contributia asiguratorie pentru munca).  
Prin urmare, consideram ca dintre contributiile sociale, asupra indemnizatiei de neconcurenta, se calculeaza doar contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate alaturi de impozitul pe venit in cota de 10%. Acest impozit se datoreaza in baza art. 76 alin. (2) lit.o) din Codul fiscal.

Impozitul pe venit si contributia la sistemul de sanatate se retin la sursa.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro!

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Indemnizatia de neconcurenta. Ce contributii datoreaza angajatorul si cum se va intocmi actul aditional?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".