Raspunsul specialistului:
Potrivit dispozitiilor art. 2 alin.(1) din OUG 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Asadar, in situatia expusa, persoana are dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului daca realizeaza venituri salariale in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de cel putin 12 luni.
Nu are relevanta, din punct de vedere al dreptului la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, daca respectivul contract individual de munca in baza caruia se realizeaza veniturile salariale este cu timp partial sau cu norma intreaga.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In concluzie, va beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil oricare dintre parintii firesti ai copilului care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro