De asemenea, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial;
c) solda lunara acordata potrivit legii;
d) sumele din profitul net cuvenite administratorilor societatilor, potrivit legii sau actului constitutiv, dupa caz, precum si participarea la profitul unitatii pentru managerii cu contract de
management, potrivit legii...lista completa aici.
Iata un studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
"Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 76 din Codul fiscal:
Art. 76: Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Astfel, in baza reglementarii mai sus citate, indemnizatia acordata salariatului reprezinta venit impozabil. De asemenea asupra acestei indemnizatiei se datoreaza toate contributiile sociale in baza art. 139 alin. (1), art. 157 alin. (1) si art. 220^4 din Codul fiscal.
Indemnizatia poate fi reglementata printr-un act aditional la contractul individual de munca.
Dar ce sunt veniturile neimpozabile?
Veniturile neimpozabile sunt acele categorii de venituri care nu sunt supuse impozitului pe venit, , conform legislatiei fiscale in vigoare. Aceste venituri neimpozabile sunt exceptii si au fost introduse pentru sprijinirea anumitor categorii de persoane sau pentru a evita dubla impozitare.
Venituri neimpozabile cu impozit pe venit pentru persoane fizice
Conform art 62 din Codul Fiscal, in intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile pentru persoanele fizice:
- Ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala primite de la stat, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, si cele primite de la organizatii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii.
- Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor fizice care nu obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
- Indemnizatiile pentru risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice
- Recompense acordate din fonduri publice.
- Veniturile din valorificarea deseurilor
Suma incasata din asigurari de orice fel reprezentand despagubiri si alte drepturi, cu exceptia castigurilor de la societatile de asigurari ca urmare a contractului de asigurare...mai multe pe noulcodfiscal >>>
Un raspuns oferit in ianuarie 2025 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.