Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Majoritatea salariatilor au primit, in 2024, un SALARIU lunar net mai mic decat anul anterior

14 /Mar2024
Majoritatea salariatilor au primit, in 2024, un SALARIU lunar net mai mic decat anul anterior
Tags: tichete de masa majorateimpozit tichete de masa

Vesti mai putin bune pentru majoritatea salariatilor, care incaseaza, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decat anul anterior, in urma modificarii tratamentului fiscal preferential pentru tichetele de masa si pentru voucherele de vacanta.

Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>

Aceste concluzii au fost prezentate de consultantii de la Deloitte Romania, conform Agerpres:

"Finalul anului 2023 a adus o serie de modificari fiscale nefavorabile pentru angajatii si angajatorii din toate domeniile economice. Dupa schimbarile care au vizat restrangerea facilitatilor acordate salariatilor din IT, constructii, agricultura si industria alimentara, ce au intrat in vigoare la 1 noiembrie 2023, au urmat, la scurt timp, alte modificari, prin intermediul Ordonantei 115/2023, cu impact tot asupra salariatilor, dar si a departamentelor de resurse umane. Printre acestea din urma se numara modificarea tratamentului fiscal preferential pentru tichetele de masa si pentru voucherele de vacanta. Asadar, incepand cu anul 2024, aceste bilete de valoare sunt incluse si in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)", precizeaza Ana-Maria Hoborici, Manager, Solutii de Servicii Externalizate, Deloitte Romania.

Tichetele erau supuse doar impozitarii pe venit

Anterior anului 2024, toate biletele de valoare reglementate prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu exceptia celor cadou, erau supuse doar impozitarii pe venit (10%), insa, de la inceputul acestui an, tichetele de masa, precum si voucherele de vacanta sunt taxate cu 10% impozit si 10% CASS.

"Avand in vedere ca impozitul pe venit datorat intr-o luna se calculeaza dupa ce se scad din venitul total brut realizat in luna respectiva contributiile sociale datorate (CAS si CASS, 35% in total), tichetele de masa si voucherele de vacanta ajung sa fie taxate intr-un final cu 19%. Unele companii compensau in trecut impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masa, astfel incat salariul net al salariatilor sa nu scada, dar, in urma acestei modificari legislative, cele mai multe au decis sa nu compenseze si aceasta noua contributie (CASS) datorata de angajati", conform studiului.

Majoritatea salariatilor incaseaza, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decat anul anterior, precizeaza sursa citata.

"Spre exemplu, un angajat cu un salariu brut de 6.000 de lei, care primea tichete de masa de 20 de lei/zi, anul trecut lua in medie un salariu net de 3.470 de lei, la care se adaugau tichete de masa in valoare totala de 400 de lei. Salariatul datora asadar, in medie, un impozit pe venit de 430 de lei, din care 40 de lei reprezenta impozitul pe venit aferent tichetelor de masa, si contributii sociale obligatorii (25% CAS si 10% CASS) in valoare de 2.100 de lei. Incepand cu ianuarie 2024, acelasi salariat datoreaza in plus 9% din valoarea tichetelor de masa, ajungand la contributii totale (CAS si CASS) de 2.140 de lei. Insa impozitul pe venit datorat scade de la 430 de lei la 426 de lei, intrucat baza de calcul a impozitului pe venit se stabileste ca diferenta dintre venitul total brut si contributiile sociale obligatorii. Asadar, angajatul ar primi, in medie, un salariu net de 3.434 de lei, mai mic cu 1%-2% fata de anul anterior", explica specialistul.

Va reamintim ca de la 1 ianuarie 2024 a crescut si valoarea maxima a tichetelor de masa ce poate fi acordata salariatilor, respectiv de la 35 de lei/zi la 40 de lei/zi. Datorita acestei masuri, angajatorii care decid cresterea valorii unui tichet de masa vor ajunge sa compenseze pierderea salariatilor din aplicarea CASS.

"Revenind la exemplul de mai sus, daca valoarea unui tichet de masa ar creste de la 20 de lei la 25 de lei, angajatul ar obtine un salariu net de 3.415 lei, la care se adauga tichete de masa de 500 de lei, ajungand la un venit de 3.915 lei, cu aproximativ 2% mai mult fata de varianta cu 20 de lei/tichet. In acest scenariu, costul total al angajatorului ar creste cu aproximativ 2%", concluzioneaza cercetarea.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Majoritatea salariatilor au primit, in 2024, un SALARIU lunar net mai mic decat anul anterior":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Anonim 2024-03-14 09:55:25

Multumim pentru articol si pentru sursa citata. Frumos era daca aceste lucruri se spuneau inainte de aplicarea lor, dupa 2.5 luni ce relevanta mai are.

Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".