Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Noua lege a pensiilor - categorii de pensii, in Romania

10 /Sep2024
Noua lege a pensiilor - categorii de pensii, in Romania
Tags: noua lege a pensiilorcategorii de pensii

Va reamintim ca o persoana poate beneficia de una dintre urmatoarele categorii de pensii acordate de sistemul public de pensii daca indeplineste conditiile legale:

 1) pensia pentru limita de varsta; 


    2) pensia anticipata; 
    3) pensia de invaliditate; 
    4) pensia de urmas. 

Atentie!

In noua lege a pensiilor, exista patru tipuri de stagii de cotizare:

1) stagiu de cotizare - perioada de timp constituita din stagiul de cotizare contributiv, precum si perioadele asimilate si perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii;


2) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
3) stagiu complet de cotizare contributiv - perioada de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta sau, dupa caz, a pensiei anticipate;
4) stagiu minim de cotizare contributiv - perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta;

In sistemul public de pensii o persoana poate beneficia de o singura categorie de pensie.

1) Pensia pentru limita de varsta

    a) Pensia pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare in conditii normale de munca

Conform denumirii, acest tip de pensie se acorda la implinirea unei anumite varste prevazuta de lege, pentru tot restul vietii beneficiarului.

Conditia varstei nu este suficienta, ci trebuie sa fie indeplinita si conditia stagiului minim de cotizare.
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv. 

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Varstele standard de pensionare, stagiile minime de cotizare contributive si stagiile complete de cotizare contributive pentru femei si barbati sunt prevazute in anexa nr. 5 la lege (vezi Anexa 4).

Stagiu minim de cotizare contributiv reprezinta perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita dte varsta si care nu cuprinde perioadele asimilate.

Atentie!

Stagiul de cotizare contributiv nu cuprinde perioadele asimilate.

Exemplu stagiu minim de cotizare contributiv indeplinit
O persoana a obtinut venituri asupra carora s-a calculat si platit contributia de asigurari sociale timp de 10 ani.

Persoana a realizat urmatoarele perioade asimilate:

Facultate – 4 ani
Somaj – 1 an 
Stagiu de cotizare total– 15 de ani 
Persoana nu indeplineste conditia stagiului minim de cotizare contributiv. 


Exemplu stagiu minim de cotizare indeplinit

O persoana a fost angajata cu contract individual de munca  20 ani  timp in care s-a platit contributia de asigurari sociale. 

Persoana a realizat pe langa cei 20 de ani de cotizare urmatoarele perioade asimilate:

Facultate – 4 ani
Master – 2 ani
Doctorat – 3 ani
Armata – 1 an si 6 luni
Somaj – 6 luni
Stagiu de cotizare total– 36 de ani 
 
Persoana indeplineste conditia stagiului minim de cotizare contributiv...mai multe in lucrarea pe stick „Noua lege a pensiilor. Ghid practic”, detalii AICI >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Noua lege a pensiilor - categorii de pensii, in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".