Raspunsul specialistului:
In Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, la art. 78 alin. (3) se prevede ca ”(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.”
La alin. (2) al art.78 din Legea 448/2006 se prevede ca ”(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.”
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Potrivit prevederilor Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobate prin Ordinul nr. 590/2008, numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna, ordinul continand si modalitatea de calcul a numarului mediu de salariati.
Avand in vedere prevederea generala a art. 2 alin. (1) din Instructiuni, respectiv „Numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna”, ar parea ca se refera ambele situatii in care regasim notiunea de angajat in textul alin. (2) al art.78 din Legea 448/2006, adica atat la modul de calcul al celor „cel putin 50 de angajati” cat si la modul de calcul al procentului „de cel putin 4% din numarul total de angajati”.
Prin urmare, in opinia noastra, daca numarul mediu de salariati calculat in modul descris in Ordinul nr. 590/2008 (art. 2 din Instructiunea aprobata prin Ordinul nr. 590/2008), este egal sau mai mare de 50 va sunt aplicabile prevederile art. 78 din Legea 448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Insa, la art. 3 din Instructiuni se face referire doar la procentul de 4%, inducand ideea ca art. 2 de fapt la acest aspect se refera, astfel ca, pentru siguranta, apreciem ca ar fi util sa solicitati si un punct de vedere oficial asupra problemei ridicate de la autoritatea emitenta a Ordinului nr. 590/2008, care in prezent se numeste Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii (ANDPDCA).
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro