Raportul "Four Reasons Why 2023 Is the Year to Make Your Career Move", realizat de Grafton Recruitment si citat de Agerpres a remarcat ca, inca din perioada pandemiei, companiile se confrunta cu un fenomen tot mai pronuntat pe piata fortei de munca - marea demisie - care genereaza o presiune tot mai mare pe cresterea salariilor. Cele mai recente date arata ca 41% dintre persoanele cu pregatire specializata si, respectiv, 25% dintre cei fara pregatire intentioneaza sa ceara o crestere in urmatoarele 12 luni.
41% dintre angajati se gandesc in prezent sa-si paraseasca locul de munca
Contextul economic, lipsa de predictibilitate precum si efectele razboiului din apropierea granitei au determinat, in ultimul an, tot mai multi romani sa apeleze la cursuri de reconversie profesionala, un numar mare de angajati fiind dispusi sa isi paraseasca locul de munca si sa se reorienteze catre alte domenii. Asadar, nevoia de schimbare pozitiva in cariera este, inca, foarte reala si prezenta pe piata muncii. Conform indicelui Microsoft Work Trend, la nivel mondial, 41% dintre angajati se gandesc in prezent sa-si paraseasca locul de munca.
40 Modele de Regulament Intern
Legis Plus Legislatia Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
"Experienta vasta pe piata muncii ne-a aratat ca, desi simt nevoia unei schimbari, multe persoane se confrunta cu teama de a legana barca in ape tulburi. Insa, resemnarea pasiva nu este intotdeauna o abordare corecta. Chiar daca se vorbeste tot mai mult de o recesiune globala, in prezent exista mai multe posturi vacante in diferite sectoare, comparativ cu anii trecuti. Vorbim astazi de o rata a locurilor de munca vacante care aproape s-a dublat la 3% in iunie 2022 de la 1,6% in iunie 2020, conform datelor Eurostat. Iar acest lucru reprezinta un mare avantaj pentru angajatii pregatiti de o schimbare, atat din punct de vedere al oportunitatilor, cat si din punct de vedere al timpului. In plus, daca privim si din perspectiva ofertelor, cu cat sunt mai multe posturi vacante, cu atat mai multi angajatori se vor lupta pentru a-si asigura cel mai bun talent. Iar, din perspectiva angajatilor, mai multe posturi vacante inseamna mai multa putere de negociere", a sustinut Elisabeta Moldoveanu, business unit manager, Grafton by Gi Group Holding.
Ramane de vazut cum vor reactiona angajatorii in fata acestor noi provocari, dar un lucru este cert: salariatii vor sa fie remunerati pe masura asteptarilor, iar vremurile pe care le traim ii forteaza pe angajatori sa se alinieze la aceste cerinte. Criza fortei de munca a schimbat regulile jocului, iar managerii HR trebuie sa fie eficienti si convingatori pentru ca retentia personalului calificat sa devina o realitate.