Datele centralizate de Reveal Marketing Research arata ca 5 din 10 angajati romani au auzit de masurile privind transparenta si egalitatea salariala adoptate de Parlamentul European, la finele lunii martie a acestui an.
Cercetarea de specialitate noteaza ca 50% dintre angajatii romani declara ca stiu ce salarii au colegii de munca, intr-o masura semnificativ mai mica angajatii peste 55 ani (35%).
In cazul jumatatii de angajati care nu cunosc salariile celorlalti, 38% dintre acestia declara ca si-ar dori sa detina informatii in acest sens.
Angajatii tineri - cei mai interesati sa stie ce salarii au ceilalti
Se poate observa o descrestere graduala a interesului de a afla salariile celorlalti colegi odata cu inaintarea in varsta, cei mai interesati fiind tinerii cu varste intre 18-24 ani (58%) si 25-35 ani (45%). Pe de alta parte, cei mai dezinteresati de acest tip de informatii sunt persoanele mature peste 55 ani (28%).
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
46% dintre angajati declara ca au observat disparitati salariale de gen pentru pozitii similare la actualul loc de munca, intr-o masura semnificativ mai mare angajatii din mediul urban (48% vs. 36% rural). In acelasi timp, 43% din totalul celor chestionati mentioneaza ca nu au observat asemenea diferente salariale, in special cei peste 55 ani (61%), iar o proportie de 11% admit ca nu cunosc informatii in acest sens.
Pe data de 30 martie 2023, Parlamentul European a adoptat in plen un set de masuri obligatorii privind transparenta si egalitatea salariala. Noile masuri vor impune companiilor din Uniunea Europeana (UE) sa divulge angajatilor informatii utile pentru a putea compara salarii si a expune diferente de remunerare intre femei si barbati, concluzioneaza Agerpres.