Valoarea diurnei (S1), cat si valoarea indemnizatiei de detasare (S2) se inscriu, fiecare in parte, in cele doua plafoane deductibile (primul plafon: 2,5 x 50 = 87,5 eur/zi, al doilea plafon: 3 salarii de baza/ nr. zile lucratoare din luna x nr. zile pt. care s-a acordat diuna, respectiv zile de detasare. Deci, luate separat, S1 si S2 sunt total deductibile. Intrebarea este: In cazul in care, valoarea diunei (S1) insumata cu valoarea indemnizatiei de detasare (S2) depasesc valoric salariul de incadrare, aceste venituri mai sunt total deductibile? De ex.: Salariul de incadrare: 5.080 lei, diurna pt. 10 zile: 4.478 lei si indemnizatia de detasare transnat. pt. 10 zile: 3.850 lei. 3.850 + 4.478 = 8.328 lei."
Raspunsul specialistilor:
Daca se acorda atat diurna cat si masa, acestea doua alcatuiesc plafonul neimpozabil al diurnei reglementat de Codul fiscal.
S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023! Noile prevederi au in vedere plafonul diurnei, declararea diurnei in D 112, tratamentul fiscal
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
Din punct de vedere fiscal, conform art.76 alin. (2) lit. k) si art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
Astfel cum se observa din prevederea legala citata, in plafonul neimpozabil intra indemnizatia de delegare indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura. Din acest plafon sunt exceptate cheltuielile de transport si cazare.
Astfel, plafonul neimpozabil al diurnei cuprinde toate sumele acordate salariatilor in perioada deplasarii cu exceptia cheltuielilor de transport si cazare.
Pe de alta parte, deplasarea salariatului se incadreaza fie la delegare, fie la detasare, fie la detasare transntionala, fie la mobilitate. Fiecareia dintre aceste situatii ii corespunde una dintre indemnizatii.
In orice caz si daca sunt acordate de angajator, toate indemnizatiile se incadreaza in plafonul minim.
Concluzia dvs ca fiecare indemnizatie are propriul plafon minim este total gresita avand in vedere reglementarile mai sus citate.
Concluzionand, la stabilirea diurnei neimpozabile trebuie sa fie respectate doua plafoane:
Plafon 1 = 2,5 x nivelul stabilit pentru institutii publice
Plafon 2 = 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat; se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
Niciunul dintre cele doua plafoane nu poate fi depasit.
Astfel, se efectueaza doua calcule, iar rezultatul cel mai mic reprezinta plafonul zilnic neimpozabil.
Dupa ce s-a stabilti plafonul zilnic neimpozabil, acesta se acorda pe fiecare zi calendaristica.
Exemplu – calcul plafon neimpozabil pentru deplasare intr-o luna cu 22 zile lucratoare.
Calcul nr. 1
Diurna stabilita pentru deplasarea personalului institutiilor publice pentru deplasare intr-un stat membru UE este de 35 Euro/zi. Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice este 87,5 Euro/zi.
87,5 Euro x 5 Euro=437,5 lei (presupunand un curs Euro de 5 lei)
Calcul nr. 2
5080 x 3/22 = 693 lei unde 22 reprezinta zilele lucratoare din luna mai.
Se compara cele doua rezultate. Suma mai mica reprezinta plafonul maxim neimpozabil zilnic: 437,5 lei
In plafonul de 437,5 lei intra atat diurna cat si indemnizatia de detasare transnationala pe care dvs o acordati salariatilor pentru aceeasi perioada.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.