De asemenea, poprirea este reglementata de art. 781 – 794 din Sectiunea 3 din Codul de procedura civila, Legea nr. 134 din 1 iulie 2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 august 2015.
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor -
Beneficiati CHIAR acum de OFERTA SPECIALA - REDUCERE 50% si TRANSPORT GRATUIT, detalii aici >>>
Obiectul popririi
Sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, in conditiile art. 733 alin. (1), pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 729, daca este cazul.
Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor -
Beneficiati CHIAR acum de OFERTA SPECIALA - REDUCERE 50% si TRANSPORT GRATUIT, detalii aici >>>
Poprirea se poate infiinta si asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datoreaza debitorului, daca ambele creante sunt certe si lichide.
Se va putea popri si creanta cu termen ori sub conditie. In acest caz, poprirea nu va putea fi executata decat dupa ajungerea la termen ori de la data indeplinirii conditiei.
Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
*) In interpretarea dispozitiilor art. 781 alin. (5) lit. a) din Codul de procedura civila, art. 46-48 din Legea nr. 230/2007, art. 12 pct. B lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 1.588/2007, sumele datorate lunar de tertul poprit, membru al asociatiei de proprietari, debitoarei asociatia de proprietari, cu titlu de cheltuieli de intretinere, au afectatiunea speciala corespunzatoare diferitelor componente ale acestor cheltuieli, astfel cum sunt determinate de legislatia in materie (Decizia nr. 84/2018).
b) sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
Procedura infiintarii popririi
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul.
Daca prin lege nu se dispune altfel, hotararile judecatoresti si celelalte titluri executorii se executa de catre executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel, dupa cum urmeaza:
a) in cazul urmaririi silite a bunurilor imobile, al urmaririi silite a fructelor prinse de radacini si al executarii silite directe imobiliare, executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde se afla imobilul;
b) in cazul urmaririi silite a bunurilor mobile si al executarii silite directe mobiliare, executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde se afla domiciliul ori, dupa caz, sediul debitorului, sau din circumscriptia curtii de apel unde se afla bunurile; in cazul in care domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului se afla in strainatate, este competent oricare executor judecatoresc;
c) in cazul executarii silite a obligatiilor de a face si a obligatiilor de a nu face, executorul judecatoresc din circumscriptia curtii de apel unde urmeaza sa se faca executarea.
...mai multe despre popriri si alte cazuri concrete in lucrare...Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor -
Beneficiati CHIAR acum de OFERTA SPECIALA - REDUCERE 50% si TRANSPORT GRATUIT, detalii aici >>>
Anonim 2023-10-11 09:31:36
Bună ziua! Am o întrebare. Se poate pune poprire pe o subventie care trebuie sa o primesc dintr-un proiect național din fonduri europene? Am făcut un curs de formare profesionala dintr-un proiect operațional capital uman prin fondul social european. Am înțeles de la o persoana ca nu se poate pune poprire pe aceasta subventie. Îmi puteți spune va rog dacă se poate pune poprire pe aceasta subventie și ce acte pot arata băncii pentru a ridica poprirea de pe subventie. Mulțumesc mult!