"Prima de Craciun este un venit supus popririi infiintate prin executare silita?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 728 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
- pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
- pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor
Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024 Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, DETALII AICI >>>
Astfel, limitele urmaririi venitului net se raporteaza la venitul net.
Prima de Craciun acordata este venitur din salarii atat din punct de vedere fiscal (art. 76 alin. (1) din Codul fiscal) cat si din punct de vedere al Codului muncii (art. 160 din Codul muncii).
Primele acordate salariatilor fac parte din venitul net din salariu astfel incat apreciem ca acestea intra in limita in care pot fi urmarite veniturile din salarii chiar daca au caracter ocazional.
Un raspuns valabil in decembrie 2021, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>