Astfel, conform unor sondaje efectuate in luna octombrie a acestui an, productivitatea angajatilor a crescut de la implementarea muncii de acasa, arata circa 30% dintre companiile respondente ale Raportului HR Barometru, realizat de PwC Romani, iar 44% spun ca a ramas constanta.
Pentru salariati, aceasta productivitate crescuta a muncii pare sa se datoreze numarului crescut de ore dedicate lucrului.
"Pandemia ne-a aratat ca lucrul de la distanta la scara mare este realizabil si ingrijorarile cu privire la productivitate s-au diminuat pe masura ce companiile au rezolvat problemele legate de implementarea tehnologiilor necesare. Ultimele luni au fost un test de rezistenta si un experiment pentru companii si angajati pe care vedem ca pana acum le-au trecut cu bine. Prin urmare, este de asteptat ca munca de la distanta sa fie aplicata de tot mai multe organizatii pe termen lung. Acest fapt se observa din rezultatele sondajului avand in vedere ca mai mult de jumatate dintre respondenti au introdus deja munca la distanta pe durata nedeterminata", a explicat Ionut Simion, country managing partner PwC Romania, citat de Agerpres.
Un procent redus de doar 7% dintre respondenti considera ca productivitatea a scazut, motivele fiind adaptarea limitata a modului de lucru la "noua normalitate", starea de spirit negativa si lipsa instrumentelor de munca la distanta.
Acelasi sondaj arata ca din ce in ce mai multe companii privesc cu ingrijorare catre factori care tin de anxietatea salariatilor, intr-o perioada de incertitudine si izolare care se va prelungi.
In Romania, potrivit aceleiasi surse, 20% dintre companii au implementat munca la distanta pentru toti angajatii, iar 80% au implementat munca la distanta doar pentru anumite categorii de angajati.
68% dintre companii considera ca procesul de digitalizare a fost cel mai mult necesar in departamentul de Resurse Umane
(68%) arata ca nevoia de digitalizare s-a resimtit cel mai mult in departamentul de Resurse Umane, urmat de cel financiar, arata 63% dintre respondenti, IT (56%), operatiuni (54%) si vanzari (46%). Optimizarea proceselor interne reprezinta prima prioritate pentru 80% dintre companiile participante.