Concret, se prevede ca, orice persoana subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, institutia publica si institutia publica locala, care are organizata o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii, are obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a entitatii respective, ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelei entitati.
Solicitarea se face in termen de 30 de zile de la data infiintarii, pentru entitatile nou-infiintate.
Iata un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii, vizavi de plata impozitelor pe venit:
"Daca un angajator are peste 5 angajati la punctul de lucru, are obligatia sa solicite un alt CIF (CUI) pentru plata impozitului pe venit? Daca angajatorul are 3 angajati care presteaza activitate la sediul societatii si 6 angajati care presteaza activitate la punctul de lucru, cum se plateste impozitul pe salarii?"
Raspunsul specialistilor:

Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii

Noua lege a pensiilor Ghid practic

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Organul fiscal are obligatia ca, in termen de 5 zile de la inregistrarea fiscala, sa transmita o copie de pe certificatul de inregistrare fiscala primarului unitatii administrativ-teritoriale/sectorului municipiului Bucuresti in a carei/carui raza teritoriala isi desfasoara efectiv activitatea entitatea respectiva.
Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea astfel incat aceasta sa reflecte impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat, retinut si virat, pe fiecare entitate care intra sub incidenta prezentului alineat.
Conform Codul de procedura fiscala, contribuabilii au obligatia de a declara organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile, infiintarea de sedii secundare (art. 82 alin. (6)).
Competenta pentru inregistrarea fiscala a sediilor secundare ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor, potrivit legii, revine organului fiscal in a carui raza teritoriala acestea se afla situate (art. 34).
Mentionam ca pentru sediile secundare care au peste 5 salariati angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau determinata, dupa caz, persoana juridica care infiinteaza punctul de lucru este obligata sa solicite atribuirea codului de indentificare fiscala pentru sediul secundar daca acesta nu se gaseste in aceeasi localitate cu sediul societati. In acest caz va fi completata declaratia de inregistrare a sediilor secundare (cod 060).
Pe cale de consecinta, in termen de 30 de zile de la infiintarea punctului de lucru, aveati obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia 060 pentru a se atribui punctului de lucru, codul de identificare fiscala.
Conform art. 101 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, contribuabilul/platitorul care are sedii secundare inregistrate fiscal ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor are obligatia de a declara, in numele sediilor secundare, impozitul pe venitul din salarii datorat de acestea, potrivit legii.
Un raspuns oferit in martie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.