Raspunsul specialistului:
La art. 137 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare este reglementat repausul saptamanal care este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (alin. (1) al art. 137).
Din aceasta prevedere legala observam ca sunt luate in considerare doua elemente: faptul ca acest repaus saptamanal reprezinta 48 de ore consecutive si faptul ca aceste 48 de ore consecutive reprezinta 2 zile intregi (sambata si duminica ca regula generala).
Tot Codul muncii prevede, la art. 137 alin. (2), ca in situatia in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Avand in vedere aceasta prevedere legala, care face trimitere la acordarea unor zile de repaus saptamanal, apreciem ca stabilirea noului repaus saptamanal se face cu respectarea regulilor prevazute la art. 137 alin. (1), respectiv 48 de ore consecutive, repartizate in 2 zile, dar care nu mai sunt sambata si duminica, ci pot fi, de exemplu, duminica si luni. Astfel zilelele de repaus saptamanal sunt zile intregi, calendaristice, stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern si nu fractiuni de zile adunate astfel incat sa se ajunga la 48 de ore consecutive.
In aceste conditii opinia noastra este ca, in situatia in care salariatul de afla la munca in ziua de sambata - care in mod normal este zi de repaus saptamanal, prin regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca trebuie sa stabliti alte doua zile alocate pentru repausul saptamanal (care sa reprezinte 48 de ore consecutive).
Daca aceste zile ar fi duminica si luni, rezulta ca salariatul revine la munca marti.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro