Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Romania va sustine egalitatea salariala!

13 /Mar2019
Tags: egalitatea de sanseegalitate salarialaegalitate salariala barbati si femei

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, si seful Departamentului Federal al Afacerilor Interne (FDHA) din Elvetia, Alain Berset, au avut o intrevedere bilaterala la sediul ONU, in marja participarii la cea de-a 63-a sesiune a Comisiei pentru Statutul Femeii a ONU, care se desfasoara la New York in perioada 11-22 martie 2019.

In discutia de luni cu oficialul elvetian, Marius Budai a vorbit despre combaterea diferentelor de remunerare intre femei si barbati, munca decenta pentru toate femeile si barbatii, inclusiv pentru tineri si persoanele cu dizabilitati, si salarii egale pentru munca de aceeasi valoare, pana in anul 2030, cateva dintre prioritatile Romaniei pe perioada detinerii Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul Muncii a aratat ca, in Romania, media salariilor orare pentru femei este cu doar 5,2% mai redusa decat in cazul barbatilor, procentaj prin care tara noastra se pozitioneaza pe primul loc in clasamentul UE-28, unde, potrivit celor mai recente date Eurostat, aceasta medie este de 16,2%.

 

Egalitatea de sanse: cea mai mica diferenta salariala intre femei si barbati din UE este in Romania!

 

La nivel european, raportul mai arata ca femeile sunt mai bine instruite decat barbatii (44% dintre femeile cu varste cuprinse intre 30-34 de ani au obtinut o diploma universitara in 2016, fata de 34% dintre barbati). Cu toate acestea, ele raman extrem de slab reprezentate in functiile de decizie din companii si castiga in continuare mai putin decat acestia...mai multe despre egalitatea de sanse aici >>>


Oficialul roman a explicat ca existenta unei diferente intre veniturile salariale ale femeilor si cele ale barbatilor influenteaza consolidarea autonomiei economice a femeilor, dar si pensiile de mai tarziu ale acestora.

“De aceea, este esential sa se asigure un cadru normativ prin intermediul caruia femeile sa beneficieze de o independenta economica reala, care sa le permita participarea deplina si responsabila la viata sociala si de familie, la procesul de luare a deciziilor in toate zonele si la toate nivelurile”, a sustinut Marius Budai.

Alain Berset i-a adresat ministrului Marius Budai invitatia ca Romania sa devina membru al Coalitiei Internationale pentru Egalitate Salariala (Equal Pay International Coalition - EPIC), organism lansat in anul 2017, la New York, cu ocazia celei de-a 72-a reuniuni a Adunarii Generale a ONU.

EPIC este condusa de Organizatia Internationala a Muncii (OIM), cu sediul la Geneva-Elvetia, UN Women (Entitatea Natiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen si Abilitarea Femeilor) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Obiectivul Coalitiei este acela de a reduce diferentele de remunerare pentru femeile si barbatii de pretutindeni. Reunind un set divers de actori din diferite domenii si cu expertiza diversa, EPIC sprijina guvernele, angajatorii, lucratorii si organizatiile acestora pentru a face progrese concrete si coordonate in atingerea acestui obiectiv.

In prezent, Coalitia numara 18 membri, printre care Elvetia, Iordania, Islanda, Panama, Coreea de Sud, Canada, Germania, Noua Zeelenda, Australia, Africa de Sud.


Sursa: Guvernul Romaniei

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Romania va sustine egalitatea salariala!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".