Raspunsul specialistului:
Conform art. 25 din Codul muncii:
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Salariatii din situatia expusa sunt salariati mobili intrucat nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca fix.
De aceea, in contractul individual de munca trebuie sa fie mentionate toate locurile de munca/aria geografica.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Astfel cum puteti observa la alin. (2) de mai sus, textul stabileste imperativ dreptul salariatilor mobili la prestatii pentru mobilitate fara sa stabileasca limite minime sau maxime.
Aceasta reglementare:
b) Indemnizatii sub forma diurnelor de deplasare / delegare, dupa caz, în conditiile legii si ale reglementarilor interne;
nu priveste prestatiile pentru mobilitate la care salariatii mobili au dreptul cand se deplaseaza la locurile de munca inscrise in contractual individual de munca, ci priveste indemnizatia de delegare la care salariatii au dreptul pe durata delegarii.
Trebuie sa faceti distinctie intre diurna si indemnizatia de mobilitate. Distinctia se realizeaza in functie de locul de munca al salariatilor.
Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator, lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca astfel incat in deplasare nu se afla la locul de munca in timp ce salariatul mobil in deplasare se afla la locul de munca.
Contractul individual de munca poate fi modificat cu acordul salariatului in sensul diminuarii salariului de baza brut si acordarii unui spor/unei indemnizatii de mobilitate.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane.