Dar ce se petrece cand decalajele sunt uriase, in ceea ce priveste remuneratia angajatilor? De exemplu, atunci cand exista o diferenta de 41% intre salariile moldovenilor, in comparatie cu ale bucurestenilor?
In 1993, salariul mediu in regiunea Bucuresti- Ilfov era de 82 de dolari net pe luna, cu 12% peste nivelul salarial mediu din cea mai saraca regiune –Nord-Est- unde angajatii castigau, in medie, cate 73 de dolari net pe luna, informeaza Ziarul Financiar.
De asemenea, in anul 2015, un salariat din Bucuresti castiga, in medie, 650 de dolari pe luna, adica cu aproape 41% mai mult decat cei din nord-estul tarii, care erau remunerati cu doar 385 dolari pe luna.
De ce se produc aceste decalaje considerabile, la nivel salarial?
Parerea specialistilor este cea pe care multi o intuiesc. Faptul ca majoritatea multinationalelor aleg Capitala pentru reprezentantele lor, a dus la cresteri salariale semnificative, asa ca remuratiile castigate de bucuresteni sunt mai consistente, in comparatie cu restul marilor orase din tara.
Se pare ca aceasta crestere a inegalitatii dintre regiuni a fost determinata si de gradul de urbanizare al regiunilor, de indicatorul densitatea IMM-urilor la 1.000 de locuitori si de gradul de instruire al populatiei.
Un calcul in ceea ce priveste cresterea salariului mediu arata ca acesta a crescut, in dolari, de 5,8 ori in intervalul 1993 – 2015.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ce pondere are salariul fix in pachetul total oferit de angajator
Angajatii romani beneficiaza de un salariu fix, la care se adauga diverse bonusuri si beneficii, in functie de tipul contractului individual de munca.
Daca ar fi sa ne raportam la ponderea pe care o are salariul in Romania, am observa ca partea fixa a acestuia ajunge pana la 80%, la care se adauga sporurile mentionate mai sus. Aceasta pondere este mai mare decat a altor tari dezvoltate economic, unde partea fixa a salariului se ridica unde la 60-70% din pachetul de baza.