Mai multe informatii din partea companiilor private arata ca se are in plan o majorare generala a salariului brut, iar procentul de crestere difera de la o industrie la alta. Alaturi de aceste majorari, nu este exclusa nici adaugarea unor noi beneficii pe langa remuneratia stabilita deja.
Sondaje recente arata faptul ca majorarea generala va fi de 7%, dar ca exista industrii care vor depasi inclusiv procentul de 10% pentru cresterile de salariu planificate in acest an.
Alina Popescu, talent information solution leader in cadrul companiei de HR Mercer, considera ca firmele si-au bugetat, la fel ca si anul trecut, o crestere salariala de 5%, insa asteptarile, ca urmare a tendintelor de piata atat de anul trecut, cat si din 2018, sunt sa existe crestere actuala a salarilor cu aproximativ 7%, informeaza Mediafax.
De asemenea, in afara de aceste majorari de salariu, se adauga din ce in ce mai multe beneficii care joaca un rol important in gradul de motivatie inregistrat la nivelul salariatilor. Programul de lucru flexibil si posibilitatea de a lucra de acasa reprezinta doua beneficii apreciate la nivel general.
Conform aceleiasi surse, Alina Popescu a precizat ca cele mai multe companii de IT deja au implementat acest program in cadrul organizatiilor lor si a observat si in celelalte industrii o dorinta de aliniere a ceea ce inseamna program flexibil pentru angajati: "Am observat mai multe beneficii extravagante in general oferite pe pietele europene sau mai ales pe pietele din Statele Unite ale Americii sau Asia".
Exista si mari companii care au anuntat deja in mod oficial faptul ca au planificat pentru acest an o crestere salariala de 10% a salariului brut. Potrivit Mediafax, cel mai mic salariu net primit de un angajat al companiei va fi 2.125 lei, cu 60% mai mare decat salariul minim stabilit de lege.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
De asemenea, conform aceleiasi surse, din martie 2020, venitul minim brut in companie va fi de 3.650 lei, putand creste in functie de specificul socio-economic al fiecarei regiuni din tara. Sectoarele cu cele mai mari salarii in decembrie anul trecut au fost: IT - 7689 lei, rafinarii 6996 lei si banci 6568 lei.
La nivel national, salariul mediu net a ajuns la 3340 lei in decembrie anul trecut in crestere cu 13%, iar printre industriile in care nu s-a majorat salariul se afla si industria textila, hoteluri si restaurante.